Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Κορυφώνεται η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο

Την ώρα που η Βόρειος Κορέα κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Νότιο Κορέα, την στιγμή που η απειλητική διάθεση κατά των ΗΠΑ δεν κοπάζει, και ενώ η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού των ξένων πρεσβειών στα εδάφη της σε περίπτωση σύρραξης καλώντας τους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα για δική τους .... προστασία, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πρωταγωνιστεί σε μια επιτυχημένη παράσταση της οποίας σύντομα θα κατέβει η αυλαία.
«Η Βόρειος Κορέα είναι επικίνδυνα κοντά στο να περάσει το όριο. Όχι το όριο που οδηγεί στην εκτόξευση πυραύλου κατά των ΗΠΑ, αλλά στο όριο ανάμεσα σε ένα κακοποιό κράτος και την παρωδία ενός κακοποιού κράτους. Οι ψευτοπαλληκαρισμοί της Πιονγκγιάνγκ είναι τόσο κωμικοί όσο η πυρηνική απειλή της είναι αβάσιμη», σχολιάζει με σιγουριά ο διευθύνων σύμβουλος του Foreign Policy και στέλεχος της κυβέρνησης Κλίντον, Ντέιβιντ Ρόθκοπφ.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν ελαφρά τις απειλές. Εξάλλου, όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, «όταν μια χώρα με πολυπληθή στρατό και πυρηνικά όπλα αρχίζει να γίνεται απερίσκεπτη, τότε είναι ανεύθυνο να απορρίψει κανείς την πιθανότητα ότι μπορεί να κάνει κάτι στην πραγματικότητα τρελά αυτοκαταστροφικό».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Ρόθκοπφ, η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με το γιατί η Βόρειος Κορέα προχωρά σε αυτές τις απειλές.

Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Κλίντον, είναι πιθανό η Βόρειος Κορέα να απειλεί τις ΗΠΑ γιατί νομίζει πως δεν θα ανταποδώσει τα πυρά. «Είναι σαν τις παλιές χολιγουντιανές ταινίες που ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, λάτρευε. Σε αυτά τα γούεστερν, υπήρχαν στιγμές που κάποιοι επίδοξοι γκάνγκστερς, κάποιο τρελό παιδί, προκαλούσε έναν παλιό καουμπόι με μεγάλη φήμη. Αυτό το έκανε για να ανέβει ηθικά. Όμως την ίδια στιγμή δεν πίστευε ότι ο καουμπόι θα τραβούσε την σκανδάλη», παρατηρεί ο Ρόθκοπφ.

Μπορεί στα γούεστερν οι καουμπόι να μην σκοπεύουν να τραβήξουν την σκανδάλη, όμως οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, ειδικά μετά τη μεταφορά του δεύτερου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που μεταφέρθηκε στην ανατολική ακτή της Βορείου Κορέας, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε κινητό εκτοξευτήρα.

Άλλωστε, όπως τονίζει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου: «δεν θα εκπλαγούμε αν τους δούμε να προβαίνουν σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς τους έχουμε δει να εκτοξεύουν πυραύλους στο παρελθόν», κάνοντας έκκλησης η Βόρειος Κορέα να θέσει τέλος στις προκλήσεις της.

Παράλληλα, δεν είναι τυχαία η αντίδραση του ΟΗΕ, που παρότι ανακοίνωσε πως το προσωπικό των πρεσβειών θα παραμείνει στη θέση του, συμπλήρωσε πως ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι Μουν «ανησυχεί πολύ για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: