Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ισοπαλία για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το διήμερο 11-12 Απριλίου η εταιρεία Marc, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha....

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,3% έναντι 22,1% για τη ΝΔ. Η διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα είναι μικρότερη από το περιθώριο στατιστικού σφάλματος που υπολογίζεται στο 2,6%.

Τρίτο κόμμα σταθερά η Χρυσή Αυγή με 9,7% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,4%, το ΚΚΕ με 5,1% και η ΔΗΜΑΡ με 4,4%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το μικρό προβάδισμα (28,4% έναντι 27,4% για τη ΝΔ) ακόμα και με στάθμιση χωρίς τα λευκά, τα άκυρα και την αδιευκρίνιστη ψήφος. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 12%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,3%, το ΠΑΣΟΚ με 6,7%, το ΚΚΕ με 6,4% και η ΔΗΜΑΡ με 5,4%.

Η πλειοψηφία των 1.002 ερωτηθέντων (43%) εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν πρώτο κόμμα αν γινόταν σήμερα εκλογές, ενώ η ΝΔ υπολείπεται στην παράσταση νίκης με 38,4%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς (46,6%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί στο 31,8%.

Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57,2%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία, ενώ τέσσερις στους δέκα (40,5%) προτιμούν πρόωρες εκλογές.

Ακόμα, μόνο δύο στους δέκα (19,8%) θεωρούν ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ενώ τέσσερις στους δέκα (39,9%) θεωρούν ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Όσον αφορά την Αλέκα Παπαρήγα, που αποχώρησε από την ηγεσία του ΚΚΕ, οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος (77,9%) θεωρούν ότι η παρουσία της στη θέση του γενικού γραμματέα ήταν θετική.

Για τη Χρυσή Αυγή, η μεγάλη πλειοψηφία (75,4%) χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμπεριφορά του κόμματος στο Κοινοβούλιο, ενώ ένας στους πέντε (20,1%) τη θεωρεί δικαιολογημένη.

Σε ερώτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η συντριπτική πλειονότητα (86,2%) θεωρεί ότι πρόκειται ουσιαστικά για το «χαράτσι με άλλο όνομα».

Προβληματισμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη με τις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων. Το μεγαλύτερο ποσοστό (34,8%) συγκεντρώνει η απάντηση «να απολυθούν μόνο οι επίορκοι, ανίκανοι κ.λπ.». «Όχι» στις απολύσεις γενικά λένε τρεις στους δέκα (32,1%), ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό απαντά «ναι» στις απολύσεις γενικά.

Ακόμα, σχεδόν οκτώ στους δέκα (76,4%) προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες θα ληφθούν νέα μέτρα.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο φαίνεται πως προκάλεσαν ανησυχίες, καθώς σε ερώτηση για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων, οι περισσότεροι (66,2%) θεωρούν ότι τα χρήματά τους δεν είναι ασφαλή.

Όσον αφορά την Προανακριτική Επιτροπή για τη Λίστα Λαγκάρντ, η συντριπτική πλειοψηφία (86,6%) θεωρεί ότι η έρευνα δεν θα φτάσει στην αλήθεια.

Για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, τέλος, σχεδόν εννέα στους δέκα (86,7%) πιστεύουν ότι πρέπει να τις διεκδικήσουμε τώρα, ενώ ένας στους δέκα (10,7%) θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

το 20% του ελληνικου λαου κρινουν σωστη την σταση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στο κοινοβουλιο.........
αυτο το 20% ειναι οι εν δυναμει ψηφοφοροι μας.......
και η δυναμη μας προς το παρον ειναι κοντα στο 20%.....
ο ελληνικος λαος πειναει......
το 50% ειναι κατω απο το οριο της φτωχειας.