Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Με τα αλλαντικά ΝΙΚΑΣ θα γίνουμε άλογα κούρσας...νέο διατροφικό σκάνδαλο !

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε αλλαντικά της εταιρείας βρέθηκε η φαινυλοβουταζόνη. Πρόκειται για μία ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως αναλγητικό για τα άλογα κούρσας και προκαλεί αρθρίτιδες στον άνθρωπο....

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε με δελτίου Τύπου που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ τα συγκεκριμένα προϊόντα της Νίκας έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων από το τέλος του Μαρτίου.
Τα αλλαντικά της εταιρίας είχαν προέλθει από ιταλικό βόειο κρέας. Τα δείγματα αυτά είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι και στη χώρα μας μπήκαν εκτός από τόνοι αλογίσιου κρέατος από Ρουμανία και Βουλγαρία και τόνοι ιταλικού δήθεν βόειου κρέατος, «πειραγμένου» με αλογίσιο, που προήλθε κατά πάσα πιθανότητα, από άλογο κούρσας.
Δύο χρόνια βάζαμε στο τραπέζι μας αλογίσιο κρέας;
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αλογίσιο κρέας κυκλοφορούσε παντού στην ελληνική αγορά τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια.
Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι ποσότητες αλογίσιου κρέατος που έφτασαν στην χώρα μας συνολικά ήταν περί τους 111 τόνους. Ωστόσο, με τα νέα αυτά δεδομένα προκύπτουν νέα στοιχεία, καθώς έρχεται να προστεθεί και η εισαγωγή αλογίσιου κρέατος και από την Ιταλία.
Αλογίσιο κρέας στη χώρα μας βρέθηκε σε μια σειρά από κρεατοσκευάσματα, μεγάλες ποσότητες αποσύρθηκαν από την αγορά ενώ η εγχώρια κατανάλωση αλλαντικών, πλην της γαλοπούλας, σημείωσε πτώση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: