Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ξεκίνησε η δίκη Άκη...

Έφτασε στο Εφετείο λίγα λεπτά πριν τις εννιά το πρωί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, του οποίου η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς 17 ακόμη άτομα, εκ των οποίων και η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου....

Η πρώτη υπόθεση διαφθοράς πρώην υπουργού που έχει συνδεθεί σχεδόν κατά τρόπο απόλυτο με το μότο «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» φτάνει σήμερα στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη δήλωση διά στόματος κ. Γιώργου Παπανδρέου περί χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και ακριβώς τρία χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Περισσότεροι από 40 δικηγόροι για συνολικά 19 κατηγορούμενους, τρεις δικαστές, μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με πρόεδρο τον κ. Χρήστο Κατσιάνη και εισαγγελέα την κυρία Γεωργία Αδειλίνη και μια δικογραφία χιλιάδων σελίδων που αποκαλύπτει την… πηγή και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος από το 1997 έως το 2005 συνθέτουν το παζλ της ακροαματικής διαδικασίας που αναμένεται να είναι πολύμηνη.

Οι «19» του εδωλίου με διαφορετικές υπερασπιστικές γραμμές θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης, που τους θέλει αποδέκτες του μαύρου χρήματος, υποβάλλοντας ενστάσεις και αιτήματα. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα προχωρήσει στην κλήτευση των πρώτων μαρτύρων κατηγορίας, που δεν ξεπερνούν τους 15!

Ο πακτωλός των εκατομμυρίων που «χόρευαν» γύρω από τον Ακη Τσοχατζόπουλο και έρρεαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ως αντάλλαγμα Γερμανών και Ρώσων που έκλεισαν δύο επωφελείς συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων μαζί του περιγράφεται καρέ-καρέ στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (545/2013), με το οποίο ο πρώην υπουργός και οι 18 συγκατηγορούμενοί του κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το ύψος των χαρτογραφημένων… ωφέλιμων πληρωμών προς τον άλλοτε κραταιό υπουργό του ΠΑΣΟΚ για την υπογραφή των συμβάσεων για γερμανικά υποβρύχια και τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 αγγίζει, σύμφωνα με το βούλευμα, τα 57 εκατ. ευρώ! 


Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το μαύρο χρήμα που τόσο ο εισαγγελέας Εφετών κ. Παναγιώτης Καραγιάννης όσο και οι δικαστές -μέλη του Συμβουλίου Εφετών θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός και οι άλλοι βασικοί συγκατηγορούμενοί του ίσως να έχουν… παρκάρει σε τράπεζες ανά τον κόσμο - ενδεχομένως σε Λιβύη, Λίβανο, Κίνα και Σιγκαπούρη. Οι δικαστικοί λειτουργοί καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό επικαλούμενοι σημειώσεις του πρώην υπουργού που κατασχέθηκαν στο σπίτι και το γραφείο του και οι οποίες αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες της Ασίας, που όμως δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Μάλιστα, ανεβάζουν κι άλλο το ήδη αστρονομικό ποσό των 57 εκατ. ευρώ στα 80 εκατ., υπολογίζοντας και την «απόδοση» που θα είχε από τη διαχείρισή του από τον έτερο βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης και δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Γιάννη Σμπώκο.

Τσοχατζόπουλος
Γιατί ζητά την κλήτευση Σημίτη και Γιώργου

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για πολιτική δίωξη με «άνωθεν πολλαπλές παρεμβάσεις». Επιμένει μάλιστα στην κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ στο δικαστήριο -ανάμεσά τους και οι πρώην πρωθυπουργοί κύριοι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου- που συνυπέγραψαν τις δύο συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα, σε μια προσπάθεια να προσδώσει πολιτική διάσταση στην όλη υπόθεση. Η Βίκυ Σταμάτη αρνείται την κατηγορία για αποδοχή μαύρου χρήματος και υποστηρίζει ότι τη διαχείριση των οικονομικών τους την είχε αποκλειστικά ο σύζυγός της Ακης Τσοχατζόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: