Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ο κ. Χατζηδάκης τι κάνει για την υπόθεση ΤΕΡΝΑ;

Από την ποινική προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί το Οικονομικό... Τμήμα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν προκλητικοί συμβατικοί όροι οι οποίοι είναι πιθανόν να αποφέρουν μέχρι και 140 εκατομμύρια ευρώ στην ανάδοχο του έργου (την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) ακόμη και σε περίπτωση που δεν πέσουν ούτε τα τσιμέντα της κατασκευής....


Παρά το γεγονός ότι βάσει όλων των ενδείξεων αλλά και τις εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων, η υπόθεση του έργου «Πτολεμαϊδα 5», όπως ονομάζεται, αναμένεται να εξελιχθεί στο επόμενο «μεγάλο σκάνδαλο της ΔΕΗ», το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Αρθούρος Ζερβός και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. , κ. Γιώργος Περιστέρης υπέγραψαν στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στη Πτολεμαϊδα τη «χρυσή σύμβαση» αξίας 1.5 δις ευρώ.

Με βάση την αρχική χρηματοδοτική ανάλυση του έργου, τα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέρχονταν: 44% μέσω KFW και Hermes, 38% ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ και επίσης ένα συμπληρωματικό δάνειο της τάξης του 18% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μάλιστα προβλεπόταν ότι οι ανάγκες για ίδια κεφάλαια θα αρχίσουν στη φάση κατασκευής του έργου με την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα είχε ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα!

Παράλληλα στο φάκελο που διερευνάται από την εισαγγελία περιέχονται ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία τα οποία αφορούν υπερκοστολογήσεις αλλά και εν μέρει παράβλεψη των όρων της διακήρυξης, ενώ καταγράφεται και μια απίστευτη λεπτομέρεια: Ότι οι υπεργολάβοι με τους οποίους συνεβλήθη η ΤΕΡΝΑ (Hitachi Power, και Hamon Environmental GmbH) ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν ανάλογο έργο στην Γερμανία χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Το αποτέλεσμα; H σύμβαση για την υλοποίησή του να καταπέσει και ο γερμανικός κολοσσός RWE να διεκδικεί δικαστικά αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ! Φυσικά στην προκήρυξη για την κατασκευή της Πτολεμαϊδας αναφέρεται ότι οι εταιρείες που θα την αναλάβουν θα έπρεπε να έχουν «πείρα».

Η «χρυσή» ρήτρα

Αντικειμενικοί παρατηρητές του έργου διαβλέπουν ότι η λιγνιτική μονάδα δύσκολα θα κατασκευαστεί, καθώς οι αντικειμενικές δυσκολίες μοιάζουν να είναι ανυπέρβλητες. Ως εκ τούτου στο μικροσκόπιο της έρευνας έχει μπει κυρίως το θέμα της ποινικής ρήτρας που προβλέπει bonus 140 εκατ. στην ανάδοχο εταιρία ακόμη και αν δεν μπει μια πρόκα!

Βάσει των όσων έχουν υπογραφεί σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί το έργο, υπάρχει ρήτρα για αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ !!), ενώ το ποσό φτάνει τα 140 εκατ. σε περίπτωση που υπολογιστεί η επιπλέον «προκαταβολή» 5% του έργου που δίνεται για να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες και οι απαιτούμενες μελέτες. Δικαστικές «πηγές» χαρακτηρίζουν στα «Π» ως άκρως επισφαλή την συγκεκριμένη σύμβαση, καθώς η πορεία του έργου είναι αμφίβολη από τη στιγμή που είναι ιδιαίτερα ασαφής ο τρόπος χρηματοδότησής του.

Το «φιάσκο» της Γερμανίας και οι παρατυπίες

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, παρόλο που στην προκήρυξη του έργου αναφέρεται ότι οι εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή του θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, εντούτοις οι δυο υπεργολάβοι δεν κατάφεραν να κατασκευάσουν παρόμοιο έργο στη Γερμανία. Το αποτέλεσμα είναι η σύμβαση για την υλοποίησή του να έχει ανώμαλη εξέλιξη και η RWE να καταθέσει αγωγή συνολικής αποζημίωσης συνολικού ποσού 1 δις ευρώ!

«Πόσο εφικτό είναι οι εταιρείες που δεν κατάφεραν να κατασκευάσουν τη μονάδα στη Γερμανία να το κάνουν στην Ελλάδα; Επιπροσθέτως, στη προκήρυξη αναφέρεται ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να είχαν εμπειρία και συγκεκριμένα να είχαν κατασκευάσει παρόμοιο έργο που να είχε ήδη λειτουργήσει 8.000 ώρες. Κάτι τέτοιο δε συνέβη », αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης.

Εκτός των άλλων όμως στη σύμβαση καταγράφονται και πασίδηλες παρατυπίες που αφορούν στην κοστολόγηση της τιμής μονάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2006 η ΔΕΗ απευθύνθηκε στην RWE προκειμένου να συντάξει μια μελετητική έκθεση.

Η 83σέλιδη αναφορά παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2006, ενώ εντυπωσιακό κρίνεται το γεγονός ότι η τιμή μονάδας που δίνουν οι συντάκτες της έκθεσης είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη που υπολογίσθηκε στη σύμβαση που συντάχθηκε και υπογράφτηκε στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των υπολογισμών που έκαναν οι μελετητές το κόστος του έργου (θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 660 Μεγαβατ) ανερχόταν σε 900 εκατ. ευρώ ενώ η σύμβαση που υπεγράφη το εκτόξευσε στα 1.4 δις με πρόβλεψη να ανέβει ακόμη περισσότερο.

Από την άλλη μεριά βέβαια οι «αισιόδοξες» προβλέψεις στελεχών της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι το έργο θα κατασκευαστεί και θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πολύ μεγάλης μονάδας που θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες. Το όλο διακύβευμα, ωστόσο, είναι η προσπάθεια τεκμηρίωσης των θέσεών τους αυτών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, όταν και εάν κληθούν να παράσχουν εξηγήσεις επί του τόσο κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματος

http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: