Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σλάλομ μεταξύ αλήθειας και παραμυθίας

poker-cheating-mechanism EL DORANTO, ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ, ΙΕΡΙΣΣΟΣ, ΣΚΟΥΡΙΕΣ, ελληνικός χρυσός
Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ
Ο αγαπητός μου φίλος, συνάδελφος και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (μέλος δε επίσης και της επιτροπής παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων) Μιχ. Βαβελίδης, μιλώντας μετά το πέρας της χθεσινής συνέντευξης των ανθρώπων της Eldorado, βεβαίωσε -κατά δημοσιογραφικές καταγραφές- και καθησύχασε τους παριστάμενους πως όσα ακούγονται περί...
αρσενικού είναι μυθεύματα και πως δεν υπάρχει αρσενικό στο μεταλλευτικό πεδίο των Σκουριών. Λες και είπε ποτέ κανένας ότι υπάρχει αρσενικό εκεί.
.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο συνάδελφός μου, που διδάσκει και κοιτασματολογία, είναι ανενημέρωτος για το πού ακριβώς υπάρχει το αρσενικό σε μεγάλες ποσότητες και σε τι ακριβώς έγκειται το πρόβλημα με αυτό. Ξέρει ασφαλώς ότι το αρσενικό υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους πυρίτες της Ολυμπιάδας και ξέρει επίσης –ελπίζω τουλάχιστον- ότι το πρόβλημα θα δημιουργηθεί όταν αυτοί τροφοδοτήσουν την πυρομεταλλουργική μονάδα ακαριαίας τήξης στο Μαντέμ Λάκκο και εξαερώσουν το αρσενικό που περιέχουν. Το πρόβλημα είναι η παραπέρα τύχη αυτού του αρσενικού.
Δείχνοντας λοιπόν προς τις Σκουριές ο αγαπητός συνάδελφος στρέφει την προσοχή αλλού από εκεί που υπάρχει το πρόβλημα με το αρσενικό. Χρησιμοποιεί την ίδια ταχυδακτυλουργική μέθοδος αποπροσανατολισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε ό,τι αφορά τη χρήση κυανίου που, εντάξει δεν θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές ή μέσα στη κάμινο της ακαριαίας τήξης, θα χρησιμοποιηθεί όμως στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, μαζί με τις εξίσου τοξικές ξανθάτες -να μην το ξεχνάμε αυτό-, για να βοηθήσει στην παραγωγή του εμπλουτίσματος με το οποίο κυρίως θα τροφοδοτείται η κάμινος αυτή.
Για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής λίγη σημασία έχει το ποιο είναι το «πεδίο με το αρσενικό» και πού ακριβώς, σε ποια φάση και γιατί θα χρησιμοποιηθεί το κυάνιο. Μεγάλη σημασία όμως έχει η τύχη του υπερπλεονάζοντος αρσενικού και ο τελικός αποδέκτης του κυανίου.
Τελικά μπορείς να λες κάποιες άσχετες αλήθειες, συσκοτίζοντας με αυτές κάποιες άλλες, πολύ όμως δυσάρεστες αλήθειες.
antigoldgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια: