Χώρος προσευχής έγινε, μετά από 90 χρόνια, το «Γενί Τζαμί», μοναδικό μνημείο της χαρακτηριστικής για τη Θεσσαλονίκη, λατρευτικής παράδοσης των εξισλαμισθέντων Εβραίων (Ντονμέδων). Τον χώρο επισκέφθηκαν χθες περίπου 50 μαθητές του Μειονοτικού Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, μαζί με τους καθηγητές τους και τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο και στην συνέχεια τελέστηκε η μεσημβρινή προσευχή....
Ο κ. Μπουτάρης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους επισκέπτες και να επιβεβαιώσει την πολιτική προβολής της Θεσσαλονίκης διεθνώς, μέσα και από την ανάδειξη του πλήρους φάσματος της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει την εμπειρία του από παρόμοιες εκδηλώσεις σε θρησκευτικά μνημεία της Ορθοδοξίας στην Τουρκία, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι μαθητές επισκέφθηκαν, επίσης, τον Λευκό Πύργο και τη Ροτόντα. Το «Γενί Τζαμί» ήταν χώρος λατρείας των εξισλαμισθέντων Εβραίων της πόλης (Ντονμέδων) και χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Μετά την ανταλλαγή (1922), στέγασε, για μικρό διάστημα, πρόσφυγες και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που ήταν διαδεδομένα εκείνη την εποχή (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ' Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).
Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου