Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των Γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα

Απορούν διεθνείς μελετητές με τη μη πειστική διεκδίκηση όσων χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα
Με μία τεράστια απορία μένουν όσοι διεθνείς αναλυτές ασχολούνται με το ζήτημα του αναγκαστικού δανείου που επέβαλε η ναζιστική Γερμανία κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μιας και κανένας δε μπορεί να βρει πειστική δικαιολογία για ποιο λόγο η χώρα μας δεν διεκδίκησε ποτέ τα οφειλόμενα....

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάστηκε να δώσει στους κατακτητές περισσότερα από 3.5 δισ. κατοχικές δραχμές κάθε μήνα από το 1942 έως το 1944 προκειμένου να συντηρήσουν τα στρατεύματα τους.

Για τη νομιμότητα και το ύψος τον οφειλών μάλιστα, ουδέποτε έχει διατυπωθεί σοβαρή αντίρρηση από τη γερμανική πλευρά μιας και τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Πέραν των διακοινώσεων μάλιστα Ιταλίας και Γερμανίας για την επιβολή του καταναγκαστικού δανείου προκύπτει πως όχι μόνο de jure, αλλά και de facto η χώρα μας έδινε χρήματα κάθε μήνα στους κατακτητές μιας και οι συναλλαγές είναι καταγεγραμμένες αφού η γερμανική πλευρά δεν "αντλούσε" το σύνολο των χρημάτων κάθε μήνα αλλά τμηματικά.

Σε ότι αφορά τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας της Άνγκελα Μέρκελ, είναι ξεκάθαρο βάση της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 πως η Γερμανία υποχρεούται να ρυθμίσει τα χρέη της, τα οποία όπως επισημαίνει ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Jacques Depla στην εφημερίδα Les Echos, φτάνουν τα 575 δισ. δολάρια. Την ίδια διαπίστωση μάλιστα έκανε και ο Γερμανός οικονομολόγος Albrecht Ritschl με άρθρα του στο Guardian και το Der Spiegel παρακινώντας μάλιστα τη Γερμανία να μην πιέζει πολύ τη χώρα μας, καθώς αυτή θα μπορούσε να διεκδικήσει τα οφειλόμενα.

http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: