Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ναυτιλία, αεροδρόμια και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζήτησαν οι Κινέζοι από τον Σαμαρά

Ολοκληρώθηκε στο Πεκίνο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ. Στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ηγετών βρέθηκαν όπως ήταν φυσικό οι ελληνοκινεζικές σχέσεις με έμφαση στην οικονομική συνεργασία ως βάση για τη διαμόρφωση μίας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης....

Ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συγκεκριμένα πεδία επενδύσεων που ενδιαφέρεται η χώρα του. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας εστιάζεται στην επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, στο ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, αλλά και στο ενδιαφέρον για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Παράλληλα το ενδιαφέρον της Κίνας για την αξιοποίηση του Ελληνικού εξέφρασε για πρώτη φορά επίσημα ο Κινέζος πρωθυπουργός. Ενώ σε ότι αφορά τα αεροδρόμια, η συζήτηση αφορά κατ΄ αρχάς σε μεγάλο ποσοστό του Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τουλάχιστον το 30% της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου. Ακόμη έντονο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

Αναφορικά με τα λιμάνια, όπως γράφει και το capital οι κινεζικές εταιρείες αναζητούν ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ικονίου και του Θριάσιου προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί γραμμές συναρμολόγησης προκατασκευασμένων (knock down kits) προϊόντων ώστε με τον τρόπο αυτό να επιτύχουν (όπως προαναφέρθηκε) ονομασία ευρωπαϊκής συναρμολόγησης και ευνοϊκότερους όρους διακίνησης εντός των ευρωπαϊκών αγορών.

Πέραν του Πειραιά οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις θα προχωρήσουν σε ενισχυτικές επενδυτικές δραστηριότητες οι οποίες δεν αποκλείεται να απλωθούν και στις όμορες χώρες.

Σαμαράς: Να γίνει η Κίνα μέλος του «ελληνικού success story»

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών τόνισε πως η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα και κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος του «ελληνικού success story».

Πρόσθεσε μάλιστα πως η Ελλάδα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της κάτι που πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο, τόνισε ο κ. Σαμαράς. Αυτό φαίνεται, όπως σημείωσε, από τη μείωση των spread και από τις εκτιμήσεις των αγορών.

«Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στην Ελλάδα αλλάξει ρότα. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν μπορούσα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω πως μπορούμε να επιταχύνουμε και να χτίσουμε πάνω σε ό,τι δούλεψε. Κι ό,τι δεν δούλεψε μπορούμε να το φτιάξουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης, στη μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 25%, αλλά και στην ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που αγγίζει το 27% και στους νέους το 60%.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν ικανοποίηση και σημείωναν ότι είναι ένα καλά προετοιμασμένο ταξίδι, καθώς υπήρχε επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με Κινέζους αξιωματούχους για συγκεκριμένους τομείς εδώ και αρκετό καιρό.

Το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας κ. Ζιανγκ Ντεγιάνκγ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Χαντζόου, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην Σαγκάη όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός θα έχει μεγάλο αριθμό κατ' ιδίαν συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών Ομίλων.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αργά το βράδυ της Κυριακής θα επιστρέψει στην Αθήνα.



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: