Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

«Τέρατα και σημεία» βρήκαν οι ελεγκτές στο Ερρίκος Ντυνάν

Διπλά βιβλία και επιλεκτικές πληρωμές σε συγκεκριμένους εργαζόμενους και προμηθευτές αλλά και προνομιακή τιμολογιακή μεταχείριση σε μεμονωμένες κατηγορίες ασφαλισμένων αποτελούν τις νέες παραμέτρους της μεγάλης υπόθεσης που αφορά στα τεκταινόμενα στο ιδιωτικό θεραπευτήριο της Μεσογείων και την οποία ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.....
Τα «ωφελήματα» από το παραλογιστήριο του «Ερρίκος Ντυνάν» είχαν αποδέκτες εργαζόμενους με θέσεις - «κλειδιά» στο θεραπευτήριο, οι οποίοι απολάμβαναν δυσανάλογα υψηλές αποδοχές σε σχέση με αυτές που είχαν συνάδελφοί τους σε αντίστοιχα πόστα. Μεγάλο μέρος των ποσών αυτών που ανέβαζε στα ρετιρέ τις μηνιαίες αποδοχές τους ήταν «μαύρο» και έρρεε από κρυφό ταμείο, την ύπαρξη και διαχείριση του οποίου γνώριζε η διοίκηση του νοσοκομείου.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση που συνέταξε ο καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος το 2010 και η οποία έχει διαβιβαστεί ήδη στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση. Ο κ. Λιαρόπουλος είχε οριστεί ελεγκτής με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το « ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας είχε γίνει έφοδος στα «άδυτα» του λογιστηρίου και κατασχέθηκε πλήθος στοιχείων που «μαρτυρούν» την προνομιακή μεταχείριση με δωρεάν νοσηλεία που απολάμβαναν «επώνυμοι» ασθενείς με χρήματα που προορίζονταν για τη νοσηλεία των απόρων –ανάμεσά τους και πολιτικοί.

Ο κατάλογος αυτός, όμως, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία,  περιλαμβάνει και νέες κατηγορίες ασφαλισμένων που νοσηλεύονταν στις σουίτες του θεραπευτηρίου –από αστυνομικούς, δημοσιογράφους, διπλωμάτες, δικαστικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, ορκωτούς ελεγκτές αλλά και εκπροσώπους της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με μαρτυρίες προσώπων που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τις πολιτικές που ακολουθούσαν οι επικεφαλής του θεραπευτηρίου, η επιλογή των συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων που είχαν ειδικό… εκπτωτικό τιμολόγιο μόνο τυχαία δεν ήταν. Απώτερος σκοπός ήταν να «εξευμενιστούν» υπηρεσίες και θεσμοί ώστε οι όποιες ευθύνες για τις αποφάσεις  που οδήγησαν  το «Ντυνάν» στη σημερινή παρακμή να μην αποδοθούν στο διηνεκές. «Επιλέγω ό,τι δεν θα με βάλει φυλακή» ήταν η μόνιμη επωδός στα χείλη  του κορυφαίου παράγοντα στην πυραμίδα της διοίκησης.

Τα «μαύρα» ταμεία

Με πρακτικές που δεν απαντώνται στη Λογιστική βρέθηκε αντιμέτωπη η ομάδα των ελεγκτών που είχε ορίσει η πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εντοπίζοντας διπλά βιβλία και «μαύρα» ταμεία στο λογιστήριο του «Ντυνάν» -αυτό άλλωστε ήταν και ο πρώτος «στόχος» της εισαγγελικής αρχής που διέταξε έφοδο και κατασχέσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων.

Έμειναν έκπληκτοι οι ελεγκτές από τις υψηλές αποδοχές που απολάμβαναν στελέχη της διοίκησης αλλά και από το πλεονάζον προσωπικό που είχε «χρεωθεί» το νοσοκομείο, προκειμένου να εξυπηρετήσει παράγοντες και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που αξίωναν -και πέτυχαν- την πρόσληψή τους. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τους συνολικά 800 εργαζόμενους στο νοσηλευτικό και διοικητικό τομέα, τουλάχιστον 150 ήταν τα κοινώς λεγόμενα «βύσματα» - πολλοί εκ των οποίων πληρώνονταν μεν, αλλά δεν εμφανίζονταν στο νοσοκομείο και δεν παρείχαν καμία υπηρεσία.

Τουλάχιστον 50 άτομα περιλαμβάνονται στους…  πατρίκιους του νοσοκομείου, λαμβάνοντας αμοιβές από 5.000 έως και 18.000(!) ευρώ τον μήνα. Στην κορυφή της μισθοδοσίας βρίσκεται  η πρώην Γενική και Οικονομική Διευθύντρια του «Ντυνάν» με μηνιαίες αποδοχές ύψους 18.000 ευρώ. Η ισχυρή γυναίκα του νοσοκομείου, γνωστή στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και από τη θητεία της σε άλλο μεγάλο κοινωφελές νοσηλευτικό ίδρυμα, ελάμβανε ετησίως  270.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό στο οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν το μπόνους που προβλέπεται σε αυτές τις θέσεις συνεπεία της καλής και αποδοτικής άσκησης των καθηκόντων.

Το «θησαυροφυλάκιο»…

Η γυναικεία αυτή παρουσία έπαιζε καταλυτικό ρόλο στη στήριξη και την υλοποίηση αυτής της πελατειακής αντίληψης που εξυπηρετούσε απόλυτα τη «γραμμή» διοίκησης του νοσοκομείου. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το θεραπευτήριο είχε εξαντληθεί οικονομικά και βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Είναι δε χαρακτηριστική της άκρατης σπατάλης η μαρτυρία αρμόδιου προσώπου σύμφωνα με την οποία στην «καρδιά» του θεραπευτηρίου υπήρχε χρηματοκιβώτιο, εφοδιασμένο πάντοτε με ρευστό, διά πάσα... νόσο και ανάγκη. Πρόσβαση σε αυτό είχαν αποκλειστικά δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που προχωρούσαν στις επιλεκτικές πληρωμές εργαζομένων ακόμη και την ύστατη στιγμή, την ώρα που η πλειονότητα των εργαζομένων παρέμεναν απλήρωτοι.

 …και το ανθοπωλείο


Εκτός όμως από τις καταγγελίες που είχε κάνει το Σωματείο των Εργαζομένων , σύμφωνα με τις οποίες «ήταν κοινό μυστικό ότι η διοίκηση συνήθιζε να κάνει δώρα στους συμβούλους και τσάντες Louis Vuitton και κοσμήματα Cartier»,  οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι και άνθη από γνωστό ανθοπωλείο της Αθήνας προσφέρονταν συχνά πυκνά από τη διοίκηση σε επώνυμους ασθενείς αλλά και κρατικούς αξιωματούχους, με τη σχετική ετήσια δαπάνη να αγγίζει τις 200.000 ευρώ. Αρμοδίως η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι αυτά αποστέλλονταν με την  ευκαιρία ονομαστικών εορτών σε γραφεία και οικίες προς σύσφιξη των δημόσιων σχέσεων.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: