Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΔΝΤ: Πρώτος μαθητής η Ελλάδα...εγκώμια για την χώρα μας

Η  έγκριση της δόσης των 1,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ  για την Ελλάδα που θα εγκριθεί στις 31/5 πρόκειται να συνοδευτεί με καλά λόγια για την προσπάθεια στη χώρα. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας, ορίστηκε για την 31η Μαΐου, εκτός απροόπτου και όχι μόνο δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την....
εκταμίευσή της, αλλά όπως αναφέρουν σχεικές πηγές η έκθεση των ελεγκτών που θα συνοδεύει την απόφαση  θα εγκωμιάζει την Ελλάδα.
Υπάρχει πλέον σαφής μεταστροφή των εταίρων και στην Ευρώπη υπέρ των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα μας και που στην παρούσα φάση προβάλλεται σχεδόν ως παράδειγμα προς μίμηση –όπως η Ιρλανδία παλαιότερα- και όχι ως το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.
Είναι χαρακτηριστική η υποστήριξη τόσο από το Ράιχεμπαχ που κατά την τριμηνιαία έκθεση τηε Task Force  επεσήμανε την καλή  συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση όσο και τη στάση   του Euroworking group της Δευτέρας.
Η Τρόικα απέδωσε τα εύσημα  όχι τόσο για την έγκαιρη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, αλλά για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κρίση στην Κύπρο, που μόνο δεδομένη δεν θεωρείτο υπό τις συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν τα σχέδια διάσωσης.
Ωστόσο, τα 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα εκταμιευθούν τελικά τον Ιούνιο, κι έτσι δεν θα έχει συμπληρωθεί το ποσό των 6 δισ. ευρώ της δόσης (από ΕΕ και ΔΝΤ) που αναμενόταν από την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει με άνεση τα 5,6 δισ. ευρώ που  αφορά σε ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ωριμάζουν και πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Μαΐου. Για την πληρωμή τους η Ελλάδα έχει διασφαλίσει τα   4,2 δισ. ευρώ και απομένουν 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που πρέπει να βρεθεί τρόπος πώς θα καλυφθεί.
Αναμένεται ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα στο Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Στα πιθανά σενάρια αναφέρεται η πιθανότητα κάλυψης  από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ή με την έκδοση εντόκων γραμματίων 
και η εκταμίευση ενός επιπλέον ποσού από το Eurogroup της 13ης Μαΐου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.


 http://www.moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: