Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Στα πρόθυρα της διάλυσης η τρόικα

Οι κόντρες μεταξύ των τριών μελών της τρόικας έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Εuro2day.gr, εδώ και ένα χρόνο οι αναδυόμενες αγορές πιέζουν το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, τουλάχιστον με την μορφή που λειτουργούσε μέχρι σήμερα....
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το Ταμείο διέθεσε μόλις ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το Κυπριακό πακέτο, παρά την επίσημη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του 2011 ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε προγράμματα στήριξης με το ένα τρίτο των κεφαλαίων.

Ανέκαθεν οι εκθέσεις αξιολόγησης του Ταμείου, ειδικά της Ελλάδας, ήταν διαφορετικές από αυτή που συντάσσει η Κομισιόν με την ΕΚΤ. Ομως η τελευταία έκθεση του Ταμείου, διαχωρίζει πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ από την Ευρώπη ως προς τις προβλέψεις, ενώ διαμηνύει σαφώς ότι χωρίς δεύτερο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους ο στόχος για μείωσή του σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 δεν είναι επιτεύξιμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα που είδε το φως της δημοσιότητας είναι απλά μια σύνοψη αυτών που «πρέπει» να βγουν προς τα έξω στα πλαίσια της αλλαγής κλίματος που επιχειρείται.

Η αναλυτική έκθεση που συντάσσει ο Πολ Τόμσεν για το ΔΣ που θα συνεδριάσει για τη χώρα μας στις 31 Μαΐου θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες - αρκετά πιο σκληρή ως προς τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και την βιωσιμότητα του χρέους.

 euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: