Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Καλά στην υγεία τους οι απαχθέντες μητροπολίτες...

Καλά στην υγεία τους είναι ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Γρηγόριος, οι οποίοι απήχθησαν τον Απρίλιο στη Συρία, δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη αξιωματούχος της κυριότερης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης το Σάββατο. Ανέφερε ότι είναι πολλές και αντικρουόμενες οι πληροφορίες για την ταυτότητα των απαγωγέων.... «Η μοναδική πληροφορία που είναι βέβαιη για εμάς είναι πως πριν από δύο ή τρεις ημέρες ένας γιατρός επισκέφθηκε τους δύο μητροπολίτες. Είναι καλά», δήλωσε ο Αμπντούλ Άχαντ Στέιφο, μέλος της επιτροπής που συνέστησε ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης για να διερευνήσει τις απαγωγές. 
 
Ο Αμπντούλ Άχαντ Στέιφο, στο περιθώριο συνάντησης του Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι απέτυχαν οι προσπάθειες της επιτροπής του να αποκτήσει απευθείας τηλεφωνική επαφή και πως δέχεται «πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες για την ταυτότητα των απαγωγέων και για τις απαιτήσεις τους για λύτρα».
 
Ερωτηθείς για τις πιθανές εκδοχές, απάντησε ότι τέτοιες απαγωγές γίνονται από εγκληματικές συμμορίες, από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και από τις ταξιαρχίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που «είναι υπεύθυνες για τέτοιες απαγωγές ώστε να τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν ανταλλαγές» ομήρων.
 
Ο Αμπντούλ Άχαντ Στέιφο ανέφερε ότι οι δύο μητροπολίτες είναι πολύ γνωστοί στη Συρία για την ανθρωπιστική δράση τους και την υπεράσπιση ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκευτικών ομάδων της συριακής κοινωνίας. Σχολίασε ότι η απαγωγή τους στέλνει μήνυμα στους χριστιανούς στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε: «γι΄αυτό θέλουμε ειλικρινά να απελευθερωθούν».
 
Οι δύο ιερωμένοι, απήχθησαν στα τέλη Απριλίου στο Κάφαρ Ντάελ, κοντά στο Χαλέπι.
 
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή τους. Ωστόσο, πηγές της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και το συριακό καθεστώς εκτιμούν ότι οι απαγωγείς είναι «Τσετσένοι της Τζιχάντ».
 
  ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: