Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αμερικανικοί «κοριοί» στην έδρα της ΕΕ;

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, στον ΟΗΕ, ακόμα και στις Βρυξέλλες επικαλούμενο απόρρητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής πληροφορίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται πλέον στις ΗΠΑ, γιατί αποκάλυψε το αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με έγγραφο του Σνόουντεν που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και φαίνεται να έχει περιέλθει, εν μέρει τουλάχιστον, σε γνώση του DER SPIEGEL, οι Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ, επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Έτσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της ...

αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Παρακολούθηση και στις Βρυξέλλες;
Το DER SPIEGEL υποστηρίζει ότι είχε καταγραφεί τουλάχιστον ένα κρούσμα παρακολούθησης ακόμα και στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης», στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών .

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για ένα περιστατικό που θορύβησε τους τεχνικούς ασφαλείας στις Βρυξέλλες πριν από πέντε χρόνια: στο κτίριο Γιούστους- Λίπσιους που αποτελεί έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαν εντοπιστεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις. Οι τεχνικοί ασφαλείας προσπάθησαν να εντοπίσουν τον χώρο από τον οποίο προέρχονταν οι κλήσεις αυτές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από την ευρωπαϊκή έδρα του ΝΑΤΟ που εδρεύει σε προάστιο των Βρυξελλών και συγκεκριμένα από έναν απομονωμένο τομέα υψηλής ασφαλείας του κτιρίου, που χρησιμοποιείται από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Σάββατο εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτήθηκε σχετικά, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του DER SPIEGEL. Σχετική ερώτηση δέχθηκε και ο Αμερικανός σύμβουλος ασφαλείας Μπεν Ρόουντς κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Ν.Αφρική, για να απαντήσει ότι «δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο».

Έντονες αντιδράσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη είναι χαρακτηριστικές: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει στην ηλεκτρονική έκδοση του SPIEGEL ότι «εάν αληθεύει, πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλμαρ Μπροκ δηλώνει «η κατασκοπεία έχει πάρει διαστάσεις που θα θεωρούσα απίθανες σε μία δημοκρατία». «Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί» υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ. ΄Οσο για τον συμπροεδρεύοντα των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπέντιτ, υποστηρίζει ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν αρκεί μία απλή διαμαρτυρία: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαβουλεύσεις για μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ» λέει ο Γαλλογερμανός πολιτικός στην ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL.

Πηγή: Deutsche Welle
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: