Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Πάλη για πάντα μαζί !!


Με σύνθημα «η πάλη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων» οι ιθύνοντες του ιστορικού αγωνίσματος αντιτάχθηκαν στην πρόθεση της ΔΟΕ να το αφαιρέσει από το πρόγραμμα της διοργάνωσης....Η τύχη της πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αποφασιστεί οριστικά στην συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή). 
Μέχρι τότε όμως οι ιθύνοντες του ιστορικού αγωνίσματος στη χώρα μας (όπως και στις υπόλοιπες χώρες - μέλη της FILA), συνεχίζουν τις δικές τους προσπάθειες, προκειμένου να πείσουν τους… πλέον δύσπιστους, και κυρίως τους «αθανάτους» της ΔΟΕ, ότι θα ήταν μέγα σφάλμα να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής -με αφορμή την παρουσίαση του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Πάλης «ΟΛΥΜΠΙΑ 2013»- άπαντες επικεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Εξαρχής, δηλώνω κατηγορηματικά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, τόσο του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πάνου Παναγιωτόπουλου, όσο και εμού προσωπικά, να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ομοσπονδία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην διατήρηση της πάλης στα ολυμπιακά αθλήματα.

Είναι υποχρέωσή μας, τόσο έναντι της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής πάλης - το άθλημα του Πέτρου Γαλακτόπουλου, του Στέλιου Μηγιάκη, του Μπάμπη Χολίδη, του Δημήτρη Θανόπουλου, του Γιώργου Χατζηιωαννίδη και τόσων άλλων σπουδαίων Ελλήνων αθλητών – όσο και ως θεματοφύλακες του πνεύματος του αρχαίου Ολυμπισμού, καθώς η πάλη είναι ένα από τα αθλήματα που συνδέουν οργανικά τους αρχαίους με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θέλω να πιστεύω ότι οι συντονισμένες μας προσπάθειες, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, από τους φίλους της πάλης θα αποτυπωθούν τελικά στην απόφαση της συνεδρίασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Άιρες»
, εκτίμησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού,Γιάννης Ανδριανός.

«Η παγκόσμια κοινότητα, όπως και χιλιάδες μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, στις αρχές του έτους πληροφορήθηκε με μεγάλη έκπληξη και λύπη την τραγικά απαράδεκτη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να εισηγηθεί στη Γενική της Συνέλευση, την αφαίρεση της Πάλης από το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Με το πρόσχημα της χαμηλής τηλεθέασης και της μικρής διάθεσης εισιτηρίων (γεγονός που πάντως αμφισβητείται ευθέως από τα στοιχεία των αγώνων του Λονδίνου), ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα της ανθρωπότητας κινδύνεψε -και ίσως ακόμη κινδυνεύει- να τεθεί εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων!

Η απόφαση αυτή αν δεν διορθωθεί τελεσίδικα τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Μπουένος Άιρες, όπου θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα αποτελέσει βεβήλωση του Ολυμπιακού Πνεύματος, αφού θα πρόκειται να θυσιάζει στον βωμό της κερδοφορίας ένα άθλημα – σύμβολο, ένα άθλημα συνώνυμο του όρου αγώνα, το οποίο αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι των αρχαίων και μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων από το 708 π.Χ.»
, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Κώστας Θάνος και συνέχισε:

«Η Ελλάδα ήταν η χώρα αυτή που πριν από 100 και πλέον χρόνια δέχτηκε και μοιράστηκε ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, με τα υπόλοιπα έθνη του πλανήτη, την πνευματική της κληρονομιά. Σήμερα, όσοι διαχειρίζονται τον πλούτο αυτό, που παράγει ο Ελληνικός Πολιτισμός και η Ελληνική Ιστορία, δεν νοείται να τον εκποιήσουν, με πρόσχημα τον εκμοντερνισμό, διαγράφοντας ακόμη και την ελάχιστη επιρροή της κλασσικής ελληνικής παράδοσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Πάλη είναι η oυσία... Είναι η ίδια η ψυχή του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Ολυμπιακοί Αγώνες λοιπόν χωρίς Ολυμπισμό; Αξιότιμοι Κύριοι της ΔΟΕ, κύριοι σεβάσμιοι "Αθάνατοι"… Ξανασκεφτείτε το!».


Λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό, ο Σπύρος Καπράλος δεν κατάφερε να παραστεί στην συνέντευξη Τύπου, ωστόσο δεν παρέλειψε να στείλει το δικό του μήνυμα. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιστορικός ή άνθρωπος του αθλητισμού για να γνωρίζει ότι η πάλη είναι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πάλη. Παντού στον κόσμο, στη συνείδηση όλων των ανθρώπων, η δύναμη και το πάλεμα είναι συνυφασμένα με το κορυφαίο αθλητικό γεγονός και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς!», τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Το άθλημα έχει τεράστια παγκόσμια απήχηση, πράγμα που αποδεικνύεται από το ότι στη Διεθνή Ομοσπονδία της πάλης μετέχουν ως μέλη 180 χώρες. Δεν χρειάζεται να είσαι ιστορικός ή άνθρωπος του αθλητισμού για να γνωρίζεις ότι η πάλη είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες με την πάλη.

Ενδεχόμενη αποβολή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα αποτελέσει μόνο προσβολή της ιστορικής μνήμης και της τόσο πολύτιμης κληρονομιάς που έχουμε παραλάβει από τους προγόνους μας, αλλά θα στιγματίσει και όλους όσοι θα υποπέσουν σε αυτό το ανεπίτρεπτο σφάλμα», σημείωσε από την μεριά του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακός Επιτροπής,Εμαννουήλ Κατσιαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: