Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

«Μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου... γίνεται της συνιστώσας

Η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «κοψίματα» συνέδρων – Κοινή δήλωση Μ. Γλέζου - Ι. Θεωνά κατά της ηγεσίας

Σκηνές από... Κολοσσαίο θυμίζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αυτές τις ημέρες, καθώς ολοκληρώνονται οι εκλογές στις οργανώσεις του κόμματος για τους περίπου 3.800 αντιπροσώπους του ιδρυτικού Συνεδρίου που ξεκινάει...
σε μια εβδομάδα στο Τάε Κβον Ντο.
Κάτω από την επιφανειακή ακινησία της Κουμουνδούρου έχουν βγει οι… κοντόκαννες καραμπίνες των συντρόφων και τα μαχαίρια ακονίζονται. Στόχος, η μέγιστη δυνατή επιρροή στο Συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει ποια θα είναι η ταυτότητα του κόμματος, θα εκλέξει αρχηγό και θα αναδείξει τους συσχετισμούς μεταξύ πλειοψηφίας - μειοψηφίας.
Η αθέατη στους κοινούς θνητούς μάχη έχει και θύματα, αφού κάθε πλευρά φροντίζει να στείλει μηνύματα και προειδοποιητικές βολές στους απέναντι. Ετσι, μετά τη Σόφη Παπαδόγιαννη, στενή συνεργάτιδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Αριστερό Ρεύμα, η οποία δεν εξελέγη αντιπρόσωπος στο Συνέδριο από τους συντρόφους της στην οργάνωση Γαλατσίου, την ίδια τύχη είχε και ο Γιάννης Θεωνάς. Ο κ. Θεωνάς, ο οποίος έχει διαγραφεί από το ΚΚΕ και ανήκει στους πρωτεργάτες δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ - από το 2001 με τον χώρο διαλόγου για την ενότητα της Αριστεράς -, είδε με έκπληξη να μην εκλέγεται από την οργάνωση Σαρωνικού.
Τόσο ο κ. Θεωνάς όσο και η κ. Παπαδόγιαννη δεν θέλησαν να μιλήσουν για τη μη εκλογή τους στο Συνέδριο, την οποία αποδίδουν σε τυχαίο παράγοντα. Στελέχη από την πλευρά της μειοψηφίας πάντως δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για τα δύο αυτά «επιλεκτικά κοψίματα», τα οποία μόνο τυχαία δεν τα θεωρούν.

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ. Η κ. Παπαδόγιαννη είναι το στέλεχος που αναλαμβάνει πολλές φορές την εκφώνηση της εισήγησης από την πλευρά της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο Γιάννης Θεωνάς είναι επικεφαλής της συνιστώσας ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς) η οποία μαζί με τον Μανώλη Γλέζο των Ενεργών Πολιτών συνυπέγραψαν το κείμενο - φωτιά κατά της διάλυσης των συνιστωσών στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Χθες μάλιστα οι κ.κ. Γλέζος και Θεωνάς με κοινή τους δήλωση επανέφεραν το ίδιο θέμα! Την ανακοίνωση - δήλωση, εκτός του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και του Γιάννη Θεωνά, υπογράφει και ο Αντώνης Νταβανέλλος, επικεφαλής της ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά). Οι τρεις επικεφαλής συνιστωσών καλούν για άλλη μια φορά την ηγεσία του κόμματος να αποσύρει από την προσυνεδριακή διαδικασία την πρόταση για αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Μάλιστα χαρακτηρίζουν την πρόταση «αγκάθι, που ενώ δεν λύνει κανένα υπαρκτό πρόβλημα, μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση». Στην περίπτωση της κ. Παπαδόγιαννη, πάντως, τόνιζαν στελέχη της μειοψηφίας, ενδέχεται να μπήκε μαχαίρι και για προσωπικούς λόγους: η οργάνωση Γαλατσίου θεωρείται το άντρο της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος) του Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος πρόσκειται στην πλειοψηφία. Οπως επισημαίνουν άσπονδοι φίλοι του, ο κ. Ρινάλντι με την ιδιότητα του επικεφαλής του Καταστατικού έχει δεχτεί τα έντονα πυρά της σιδηράς κυρίας της Αριστερής Πλατφόρμας τελευταία, γεγονός που μπορεί να «ενόχλησε επί προσωπικού».

ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: