Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ο Γιάννης, ο χιμπαντζής και ο Μιχαλολιάκος

Καυστικά σχόλια στα social media για το παραλήρημα εις βάρος του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής

«Για να βλέπει ο Μιχαλολιάκος τον Αντετοκούνμπο σαν "χιμπαντζή με σημαία" λογικά στο σπίτι του δεν έχει καθρέφτες ή σημαία. Ή και τα δύο». Με καυστικά σχόλια σαν το...
παραπάνω δεκάδες πολίτες επέλεξαν το βήμα του twitter και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δώσουν τη δική τους απάντηση στο νέο ρατσιστικό παραλήρημα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Ο Μιχαλολιάκος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είχε παρομοιάσει με χιμπαντζή τον μπασκετμπολίστα της εθνικής ομάδας Νέων Γιάννη Αντετοκούνμπο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και στον ζωολογικό κήπο, άμα δώσετε σε έναν χιμπαντζή μία μπανάνα και μία σημαία θα είναι Ελληνας;».
Το προκλητικό ρατσιστικό του σχόλιο για τον έλληνα αθλητή όμως δεν έμεινε αναπάντητο. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, όσο και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Καλαθοσφαιριστών αντέδρασαν έντονα και δήλωσαν τη στήριξή τους στον 18χρονο Γιάννη. Ομως, και οι χρήστες των μένων κοινωνικής δικτύωσης δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να... επιστρέψουν τους χαρακτηρισμούς στο Μιχαλολιάκο, Τους βοήθησε, άλλωστε, το πλούσιο φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.
«"Αν δώσεις σε έναν χιμπαντζή σημαία θα γίνει Ελληνας;". Ελα ντε. Να μερικοί τέτοιοι», τουιτάρει ένας πολίτης και από κάτω επισυνάπτει και τη σχετική φωτογραφία. Δείχνει χρυσαυγίτες με ελληνικές σημαίες σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής. Διακρίνεται δε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανάμεσα στους συγκεντρωμένους.
Με παρόμοιο τρόπο σχολιάζει κι άλλος ένας χρήστης του twitter τη ρατσιστική παρέμβαση Μιχαλολιάκου. «"Και στον ζωολογικό κήπο αν δώσετε σε χιμπαντζή μια μπανάνα ή μια σημαία θα τη σηκώσει". Προφανώς μιλάει για τους ουγκανούς του ο Μιχαλολιάκος», γράφει.
Ενας άλλος χρήστης σχολιάζει στο twitter πως θα ήθελε να ζήσει όλη του τη ζωή «χιμπαντζής» σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο παρά, έστω ένα λεπτό, «άνθρωπος» σαν τον Μιχαλολιάκο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ένα ακόμη tweet εμπλουτισμένο με ένα βιντεάκι. «Μιχαλολιάκος: "Αν δώσεις σε έναν χιμπαντζή σημαία θα γίνει Ελληνας;" - Ναι! Ιδού η απόδειξις». Το βίντεο που έχει ποστάρει δείχνει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στη Βουλή (στο φαστ φόργουορντ) να φωνάζουν και να χειρονομούν έντονα...
Ενα άλλο «τιτίβισμα» λέει: «Εδώ βλέπετε πως ο χιμπαντζής, είτε του δώσεις σημαία είτε μπανάνα, την ίδια κίνηση θα κάνει. Θα σηκώσει το χέρι». Το tweet συνοδεύεται από ένα σκίτσο. Δείχνει δεξιά έναν χιμπαντζή που σηκώνει το χέρι ψηλά να πιάσει μία μπανάνα. Αριστερά είναι ένας άνθρωπος με σωματότυπο... χιμπαντζή, τον αγκυλωτό σταυρό στα μπράτσα και στην μπλούζα να σηκώνει το χέρι και να χαιρετά ναζιστικά.
Σημειώνεται ότι αρχικά η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχολιάσει το γεγονός ότι ο νεαρός αθλητής επελέγη στο Νο 15 των ντραφτ από το Μιλγουόκι. Ούτε τη σκηνή με τον αδελφό του να ξετυλίγει την ελληνική σημαία. Επειτα όμως από το ρατσιστικό παραλήρημα του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου αλλά και τη συνάντηση του νεαρού αθλητή με τον Πρωθυπουργό, οι ανακοινώσεις που ανέβηκαν στην ιστοσελίδα του κόμματος μιλούσαν για τον «αφρικανό λαθρομετανάστη, τον οποίο κάποιοι με το ζόρι θέλουν να τον κάνουν Ελληνα με μοναδικό κριτήριο ότι παίζει καλό μπάσκετ».

ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: