Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Παγκόσμιος χάρτης της διαφθοράς

Ενας στους τέσσερις πολίτες του κόσμου «λάδωσε» κάποιον ή κάποιους δημόσιους υπαλλήλους το 2012, διεθνώς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς που συνέταξε η Διεθνής Διαφάνεια και δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα....


Και αν ο μέσος όρος είναι 27% για ολόκληρο τον κόσμο, η Ελλάδα βρίσκεται στο 22% του Βαρόμετρου με πάνω από έναν στους πέντε Ελληνες να δηλώνει ότι «λάδωσε» κάποιον δημόσιο λειτουργό την περασμένη χρονιά.

Υπάρχουν βέβαια και χώρες που το «λάδωμα» είναι κάτω του 1%, όπως ήταν για το 2012 η Δανία, η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Στην πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74% και η Κένυα με 70%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις διαφθοράς, πάντως, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 22% ενώ η Κύπρος έχει 19%, η ρου η Βουλγαρία 8%, η Ιταλία μόλις 5%, η Πορτογαλία 3% και η Ισπανία 2%.

Η χώρας μας θεωρείται πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%) και την Αρμενία (18%), από το Ελ Σαλβαδόρ (12%), και το Περού (20%) καθώς και από τη Τζαμάικα (12%) ή τη γειτονική μας πΓΔΜ (17%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: