Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάμεσα στα τιμητικά μέλη του προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαταλέγεται και το όνομα του αντιστασιακού Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη. Ενα όνομα που προκάλεσε σε αρκετούς μια μικρή σύγχυση λόγω της συνωνυμίας με τον γνωστό επιχειρηματία....

Ο Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης του ΣΥΡΙΖΑ με καταγωγή, όπως και ο επιχειρηματίας, από την Κρήτη, δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης όσο και στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, αλλά και αργότερα, κατά την επταετή χούντα των συνταγματαρχών.

Διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στον αντιδικτατορικό αγώνα την περίοδο 1967-1974.Υπήρξε σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και διώχθηκε για τις ιδέες του. Εζησε 10 χρόνια στη φυλακή, 2 χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία.

Δικηγόρος στο επάγγελμα έχει γράψει αρκετά βιβλία για την Αντίσταση ενώ είναι πρόεδρος της εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 που σαν σκοπό έχει τη συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού της περιόδου 1940-1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια: