Ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα Γκαόνα, ο 77χρονος ιδιοκτήτης του ομίλου Inditex -στον οποίο μεταξύ άλλων ανήκουν τα καταστήματα Zara- έχει τη μεγαλύτερη περιουσία στην Ευρώπη, δηλαδή 40,9 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με λίστα με τις 100 πιο πλούσιες οικογένειες της Ευρώπης που δημοσιεύεται στο ελβετικό περιοδικό Bilan....
Το περιοδικό αυτό, το οποίο ήδη δημοσίευε κάθε χρόνο τον κατάλογο των 300 σημαντικότερων περιουσιών της Ελβετίας, αποφάσισε να διευρύνει τις έρευνές του στην Ευρώπη.
Διευκρινίζει πως για να ελπίζει κανείς να περιληφθεί στον εν λόγω κατάλογο, χρειάζεται να έχει περιουσία τουλάχιστον 6 δισεκ. ελβετικών φράγκων (5 δισεκ. ευρώ).
Το ένα τέταρτο αυτών των πολύ πλούσιων οικογενειών ζει στην Ελβετία.
Στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Ισπανό Αμάνσιο Ορτέγκα Γκαόνα, βρίσκεται ο Σουηδός Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ikea) και ακολουθεί ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό (LVMH).
Οι Γάλλοι έχουν καλή εκπροσώπηση στον κατάλογο με τέσσερις περιουσίες στις δέκα πρώτες (οικογένειες Αρνό, Μπετανκούρ, Μιλιέζ και Ερμές).
Συνολικά, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 12 γαλλικές οικογένειες. Η Ίνγκριντ Μπετανκούρ (l' Oreal) κατέχει την 4η θέση και είναι η πρώτη γυναίκα στην κατάταξη, μακράν μπροστά από τη Γερμανίδα Ίνγκεμπουργκ Χερτς (καφές Tchibo, Nivea), που κατέχει την 47η θέση, ακολουθούμενη από τη συμπατριώτισσά της Γιοχάνα Κουάντ (BMW).
Συνολικά 12 γυναίκες περιλαμβάνονται στην κατάταξη αυτή.
Εξάλλου 52% των ονομάτων στον κατάλογο είναι πρόσωπα που κληρονόμησαν την περιουσία τους από τους γονείς τους.
Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι κυριαρχούν στην κατάταξη, με 27 και 23 ονόματα αντιστοίχως. Οι Ελβετοί και οι Ιταλοί έχουν από επτά και ακολουθούν οι Σουηδοί (πέντε), οι Βρετανοί (τρεις), και οι Ισπανοί (δύο). Μια πριγκιπική οικογένεια (του Λιχτενστάιν) περιλαμβάνεται επίσης.
Συνολικά 26 από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ευρώπης ζουν στην Ελβετία. Από αυτές οι τρεις είναι γαλλικές – οι Καστέλ (κρασί, μπύρα), Βερτεμέρ (Channel), Λουί-Ντρεφίς (πρώτες ύλες).
Οι Γάλλοι έχουν κάνει περιουσίες στον τομέα των ειδών πολυτελείας, όπως και οι Ιταλοί, ενώ οι Γερμανοί δραστηριοποιούνται περισσότερο στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Τέλος η κατάταξη αυτή δείχνει πως στην Ευρώπη οι «σημερινές μεγάλες περιουσίες έχουν προκύψει, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, από την "παλιά οικονομία"» αναφέρει το περιοδικό προσθέτοντας ότι οι τομείς των νέων τεχνολογιών της πληροφόρησης σχεδόν απουσιάζουν από τον κατάλογο.
Αναφορικά με τις ρωσικές περιουσίες, το Bilan αναφέρει πως οι ρώσοι δισεκατομμυριούχοι «επωφελήθηκαν με επιδεξιότητα από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990 για να αποκτήσουν μισοτιμής παλιές κρατικές επιχειρήσεις».
«Το μεγάλο μετασοβιετικό πανηγύρι γέμισε τα χρηματοκιβώτια αυτών των ολιγαρχών» καταλήγει το Bilan.
http://www.mediasoup.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου