Πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, εύσημα στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του, αποκήρυξη λιτότητας ως συνταγής εξόδου από την οικονομική κρίση. Αυτά είναι τα «δώρα» που πρόσφερε ο Μπάρακ Ομπάμα στον Αντώνη Σαμαρά. Και μάλιστα δημοσίως, καθώς της ωριαίας συνάντησης στον Λευκό Οίκο ακολούθησαν κοινές δηλώσεις παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε «συναντήσεις εργασίας»....
Αποκήρυξη της λιτότητας
"Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάρει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται αλλά θέλει να εξασφαλίσει ότι ο λαός του θα δει φως στο βάθος του τούνελ. Τον διαβεβαίωσα ότι θα υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια", ήταν μία χαρακτηριστική τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου.
Η φράση-κλειδί που ερμηνεύεται ως ηχηρό μήνυμα στο Βερολίνο: "Ξέρουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς και την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε κολλημένοι στη λιτότητα, να τη βλέπουμε ως μοναδική διέξοδο".
Στην ελληνική αντιπροσωπεία προκάλεσε αίσθηση η επισήμανση του κ. Ομπάμα πως "υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν υψηλή απασχόληση και μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο", καθώς και η έμφαση που έδωσε στην "ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".
Προβληματισμός για το χρέος
Κατά τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός, αφού ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Ομπάμα για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνησή του και τις δυσκολίες που αυτές συναντούν (κοινωνική συνοχή, υψηλή ανεργία), τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει "δεύτερος γύρος προβληματισμού" με την τρόικα για την βιωσιμότητα του χρέους.
Αφενός διότι οδηγεί στο συμπέρασμα πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα και, αφετέρου, επειδή ένα τέτοιο κλίμα αποθαρρύνει τους επενδυτές να "έλθουν" στην Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον "πλανητάρχη" πως η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2014 "παρότι βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση και έχει πάνω από 60% νεανική ανεργία".
Αναφορικά με τη σταθερότητα, φέρεται, να εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει προσφυγή σε εκλογές –όπως σημείωσε και στη συνάντηση με τους επενδυτές στη Ν. Υόρκη.
4,7 τρισ. κυβικά τα αποθέματα υδρογονανθράκων
Την παράμετρο της πολιτικής σταθερότητας την επισήμανε αρκετές φορές ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια της συνάντησης. "Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα κλυδωνιζόταν σε μία σταθερή περιοχή, σήμερα συμβαίνει το αντίθετο", είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε στο θέμα της ενέργειας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων Ισραήλ-Κύπρου ανέρχονται στα 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα, ενώ της Ελλάδας υπολογίζονται στα 4,7 τρισ. κυβικά. Όλα μαζί –πρόσθεσε– αρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης κατά 50% για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ενώ επιπλέον, ο ΤΑΡ υπολογίζεται να καλύπτει το 1,5-3% της ετήσιας ευρωπαϊκής ζήτησης.
(Στις επίσημες δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός μίλησε για τεράστια ενεργειακά αποθέματα στο τρίγωνο Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρου και τόνισε ότι «εμείς προσπαθούμε να ευθυγραμμίσουμε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»).
ΑΟΖ και «συγχαρητήρια»
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για το θέμα της χάραξης ελληνικής ΑΟΖ ο κ. Ομπάμα περιορίσθηκε να παρατηρήσει πως οι ΗΠΑ για τέτοια θέματα τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Συνεχάρη δε, τον κ. Σαμαρά για την πρόσφατη επιτυχία της ελληνικής Αστυνομίας στην υπόθεση του φουσκωτού με τα εκρηκτικά που εντοπίσθηκε στη Χίο.
Ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες στην Αθήνα
Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ, έγινε συζήτηση εφ΄ όλης της γεωπολιτικής ύλης, καθώς οι δύο άνδρες μίλησαν για Τουρκία, Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο αλλά και Αφγανιστάν.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να ανοίξει επί ελληνικού εδάφους γύρος ισραηλινο-παλαιστιανικών συνομιλιών.
Ιδιαίτερη αναφορά στο Σκοπιανό δεν υπήρξε.
Με Μπαν Κι Μουν και Μπλούμπεργκ
Η επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα στη Ν. Υόρκη. Ο κ. Σαμαράς θα είναι ομιλητής σε "ανοικτή" εκδήλωση που θα λάβουν μέρος περίπου 90 Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες.
Επίσης θα συναντηθεί διαδοχικά με τον δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιν Χάρις.
Θα επισκεφτεί επίσης το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου