Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Αυτή είναι η Ελλάδα;

της Αγγελικής Σπανού

Είναι το καλοκαίρι του Ρέμου και του Κιάμου.

Μετά το αντιμνημονιακό πάρτυ των πούρων και της σαμπάνιας στο Nammos της Μυκόνου, ήρθε η ώρα να μυηθούμε στα μυστήρια της Χαλκιδικής. Μπήκε λουκέτο σε μπουζουκτσίδικο της κοσμικής περιοχής της Καλλιθέας για φορολογικές παραβάσεις και το κατάστημα λειτούργησε κανονικά....
Καμιά 500αριά άτομα απολάμβαναν Κιάμο, ούτε μία απόδειξη. Για να σωθούν τα προσχήματα τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής αλλά οι ιδιοκτήτες δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Aντί γι αυτό σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνελήφθησαν οι περίφημοι «αυτοφωράκηδες», υπάλληλοι των 700 ευρώ που εκπροσωπούν το αφεντικό όταν σκουραίνουν τα πράγματα. Ετσι, από τη μια πλευρά έχουμε την υποκρισία των αρχών που κάνουν το καθήκον τους, τον έλεγχο, και μετά δεν εφαρμόζουν την απόφαση, την αναστολή λειτουργίας, πόσο μάλλον δεν αγγίζουν τα μαύρα χρήματα. Από την άλλη, έχουμε τα προκλητικά μηνύματα των μπουζουκαρχών, που ενημέρωσαν μέσω facebook το κοινό ότι θα συνεχίσουν κανονικά να βάζουν φωτιά στην πίστα, σε μια επίδειξη ανυπακοής πολύ δημοφιλή σε όσους βαφτίζουν αγανάκτηση το ξεχαρβάλωμα.

Την ίδια ώρα στήνονται καλοκαιριάτικα στις ουρές των ΔΟΥ έντιμοι φορολογούμενοι που καλούνται να προσκομίσουν χαρτιά και αποδείξεις για να πείσουν ότι δεν είναι ελέφαντες της φοροδιαφυγής που οργιάζει ερήμην των βαρύγδουπων εξαγγελιών για την πάταξή της.

Ενα ερώτημα είναι γιατί ο υπουργός Οικονομικών απειλεί ότι αν δεν γίνουν απολύσεις δεν θα πάρουμε τη δόση και δεν απειλεί ότι αν δεν συλληφθεί ένα κομμάτι της παραοικονομίας θα παγώσει η χρηματοδότηση της χώρας. Αλλο ερώτημα, συναφές και εξίσου δραματικό, είναι γιατί έχουν επιλεγεί ως εχθροί της πατρίδας εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά και όχι οι άρχοντες του αδήλωτου πλούτου.

Ακόμη και σήμερα, σε συνθήκες χρεοκοπίας και εξαθλίωσης για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στις πίστες αναστενάζουν συμπολίτες μας που δεν ενοχλούνται για την απόδειξη που δεν θα τους δοθεί, που τους περισσεύουν για να αφιερώσουν στα μουσικά τους ινδάλματα, που θεωρούν επαναστατική πράξη τη μέθη και το ξεσάλωμα, που φτιάχνονται με αντιγερμανικά παραληρήματα και ρατσιστικά σχόλια εναντίον των δανειστών της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ευρωζώνης.

Είναι βέβαιο ότι ο Σόιμπλε δεν θα μπορούσε να περπατήσει ούτε βλέποντας το show του Ρέμου. Αλλά είναι εξίσου βέβαιο ότι ούτε η χώρα θα σταθεί στα πόδια της όσο ανοίγουν σαμπάνιες στα πόδια ακριβοπληρωμένων τραγουδιστών και συνεχίζεται το πάρτυ του μαύρου χρήματος.

Υπάρχει και ένα θέμα κοινωνικής συνείδησης. Γιατί ο οποιοσδήποτε Ρέμος χειροκροτείται όταν βρίζει τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας με μια χυδαία ειρωνεία για την αναπηρία του, γιατί οι λάτρεις του Κιάμου γνώριζαν πολύ καλά το προηγούμενο Σάββατο ότι θα τα σκάσουν για να τον απολαύσουν σε ένα κέντρο που φοροδιαφεύγει ασύστολα και αγνοεί προκλητικά την απόφαση του ΣΔΟΕ. Ολοι αυτοί, νταλκαδιάζοντας μέσα στη νικοτίνη και το αλκοόλ, έχουν άποψη για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση -χωρίς κανόνες, χωρίς αρχές, χωρίς προσπάθεια, μόνο με την ελληνική μαγκιά, όπως εκφράζεται, για δεκαετίες, στην Ελλάδα της πίστας, που ποτέ δεν πεθαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: