Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Το δεύτερο λάθος του ΔΝΤ...νέα παραδοχή

Ότι υπερεκτίμησε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας έρχεται να δηλώσει σήμερα το Διεθνές Νομισματιό Ταμείο με νέα έκθεσή του στην οποία επισημαίνει ότι το λάθος δεν ήταν τελικά ο πολλαπλασιαστής.
Η μελέτη που «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του Ταμείου καταγράφει...
το γενικό πλαίσιο με το οποίο αξιολογείται η επίδραση και η κλιμάκωση των πολυετών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην χώρα μας στο πλαίσιο των Μνημονίων.
Τα στελέχη του ΔΝΤ επαναλαμβάνουν αφενός ότι η ελληνική οικονομία δεν ανέκαμψε για μία σειρά από «γνωστές» αιτίες, όπως η αδυναμία ταχείας και αποτελεσματικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και οι τεράστιες αντιδράσεις σε αυτές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Σημειώνουν όμως παράλληλα ότι ο κυριότερος λόγος που οι οικονομολόγοι απέτυχαν να εκτιμήσουν σωστά την εξέλιξη που θα είχε η ελληνική οικονομία -και κυρίως την αδυναμία της Ελλάδας να επιστρέψει σε ανάπτυξη- είναι η υπεραισιοδοξία για τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η χρήση λανθασμένου πολλαπλασιαστή στις πρώτες μελέτες ευθύνεται επίσης, αλλά λιγότερο, κατά την ίδια μελέτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: