Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

O' Connor (Κομισιόν): Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων -ΤΑΙΠΕΔ - πρέπει να παραμείνει σε ελληνικά χέρια

Η “ιδιοκτησία” του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ελληνικών αρχών, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι πολύ βασικό μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της, είπε ο εκπρόσωπος του Olli Rehn, Simon O'Connor, σύμφωνα με το Dow Jones....


“Η ιδιοκτησία του προγράμματος βρίσκεται και πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης”, τόνισε.

Πρόσθεσε, όμως, ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συζητηθεί στην επόμενο αξιολόγηση της τρόικας. “Θα συζητήσουμε ξεκάθαρα την κατάσταση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων και θα κοιτάξουμε πώς αυτή μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά”.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί ανάληψης της ευθύνης των αποκρατικοποιήσεων από εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο και διοίκηση ξένων ειδικών, ο O' Connor δεν αρνήθηκε την πρόταση, είπε όμως ότι ούτε η Κομισιόν αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφασή τους.

Εν τω μεταξύ, σημερινό τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι ξένοι πιστωτές θα πιέσουν την Αθήνα, το Σεπτέμβριο, να δεχθεί τη λύση της εταιρείας συμμετοχών του Λουξεμβούργου.

“Λειτουργώντας ως αποθήκη για ακίνητα, (η εταιρεία) θα επιδιώξει να ξεπεράσει την ελληνική γραφειοκρατία που έχει υπονομεύσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα διασφαλίσει ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος”, αναφέρει το ρεπορτάζ.

“Βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία των ελληνικών κρατικών ακινήτων, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές”, είπε εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM. Πρόσθεσε όμως ότι το σχέδιο δεν έχει συζητηθεί ακόμα από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η ιδέα αυτή έπεσε στο τραπέζι για πρώτη φορά το 2011, από τη Φινλανδία.

Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι γίνεται σχετική συζήτηση, καθώς η διαχείριση μιας εταιρείας από το Λουξεμβούργο θα είναι ευκολότερη. “Θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση”, είπε.



newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: