Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ο «άγνωστος πόλεμος» Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ στα Social Media!

Γράφει ο Γιάννης Καραμαγκάλης

Η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών πόλων του Ελληνικού κοινοβουλίου φαίνεται πως δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της πάλαι ποτέ πολιτικής επικοινωνίας και των απλών ανακοινώσεων των γραφείων τύπου. Τα social Media έχουν «βίαια» εισβάλλει στην καθημερινότητα των πολιτικών κομμάτων ενώ...
πλέον δεν είναι λίγες η φορές που διαδραματίζουν σημαίνοντα και καταλυτικό ρόλο στο «κυνήγι εντυπώσεων».
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει αποφασιστικά στο στρατηγικό παίγνιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την δραστηριότητα τους να είναι κάτι παραπάνω από ζωηρή. Το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως έχει την πρωτοκαθεδρία στο επικοινωνιακό παιχνίδι των social media αφού σε όλες τις mainstream πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υπερισχύει του βασικού του πολιτικού αντιπάλου. Με 33.175 likes η επίσημη σελίδα της ΝΔ στο Facebook ξεπερνά κατά 91,77% την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αριθμεί μόλις 17.299 likes, με την δραστηριότητα ωστόσο του τελευταίου να είναι πιο συχνή –έως καθημερινή, σε αντίθεση με την στοχευμένη στρατηγική ανακοινώσεων της ΝΔ η οποία περιορίζεται σε περιστασιακές αλλά καίριες παρεμβάσεις στο Facebook.
Στο ταχέως εξελισσόμενο και αναδυόμενο Twitter, η κόντρα των δύο κομμάτων είναι ισχυρότερη. Βεβαίως η Νέα Δημοκρατία υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ , ωστόσο το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην περίπτωση του Facebook. Tα δύο κόμματα κονταροχτυπιούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται σε Followers μόλις 2351 , δηλαδή κατά 20,21%. Αμυδρή είναι επίσης η διαφορά σε άτομα που ακολουθεί το κάθε κόμμα, με την διαφορά να πλησιάζει σε απόλυτο αριθμό μόλις τα 49 άτομα. Τέλος η δραστηριότητα της ΝΔ φαίνεται εντονότερη στο Twitter, όπου τα συνολικά tweets της επίσημης σελίδας ανέρχονται σε 2714 έναντι 1513 του ΣΥΡΙΖΑ.
Περνώντας στο εξόχως σημαντικό, αλλά παραγκωνισμένο στη χώρα μας Youtube, η Νέα Δημοκρατία είναι ο ξεκάθαρος νικητής της άτυπης μονομαχίας των social media. Mε 1054 subscribers και 360 vιdeos υπερισχύει σαφώς του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται πως δεν έχει σαφή στρατηγική για το Youtube, καθώς αρκείται σε 281 subcribers και μόλις 7 videos. Eενδεικτικό είναι πως στις προβολές video στο κανάλι της ΝΔ υπερέχουν αυτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2069% , ποσοστό ρεκόρ.
Η μονομαχία είναι ταχέως εξελισσόμενη , δεδομένης της φρενήρους ανάπτυξης και εξέλιξης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη πολιτική και όχι μόνο καθημερινότητα. Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να κερδίζει μέχρι σήμερα «στα σημεία» , ωστόσο τα social media της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπαίνουν όλο και πιο δυνατά στο παιχνίδι με αέρα… εξουσίας!
download (1)


 http://rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: