Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Κι αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ;

Πολλοί πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βελτιώσει τη ζωή τους, άλλοι βλέπουν αδιάφορα αυτό το ενδεχόμενο ενώ αρκετοί επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ εύχονται να κυβερνήσει ώστε να απομυθοποιηθεί. Τι θα σήμαινε όμως μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ας εξετάσουμε τα ενδεχόμενα....

Καταρχήν η περίπτωση της αυτοδυναμίας φαντάζει μάλλον απίθανη. Σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να συγκυβερνήσει με Ανεξάρτητους Έλληνες ή ΔΗΜΑΡ (αν πιάσει το 3%) ή ΠΑΣΟΚ ή (το πιο πιθανό) με δύο εκ των προαναφερόμενων. Οπότε θα έχουμε κυριολεκτικά τον Πύργο της Βαβέλ αν λάβουμε υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνονθύλευμα αναρχικών, κομμουνιστών και σοσιαλιστών. Αλλά έστω ότι τα βρίσκουν μεταξύ τους όλοι αυτοί.
Τι πολιτική θα εφαρμόσουν;
Η μια λύση είναι να εφαρμόσουν το συριζαίικο «λεφτά υπάρχουν» των 100.000 διορισμών και της επαναγοράς όλων των αποκρατικοποιημένων περιουσιακών στοιχείων. Όμως ευρώ δεν υπάρχουν για να γίνει αυτό, οπότε αναγκαστικά μιλάμε για έξοδο από την Ευρωζώνη, τύπωμα νέου νομίσματος και αλματώδη πληθωρισμό. Ξένος επενδυτής δεν θα περνάει ούτε πάνω από τον εναέριο χώρο μας, η αποταμίευση θα γίνεται σε χρυσές λίρες κάτω από το στρώμα, οπότε θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για καταθέτες και επιχειρήσεις. Παράλληλα μιλάμε για εκμηδενισμό των εισαγωγών άρα και ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων, ανταλλακτικών. Και φυσικά δελτίο για τα βασικά είδη διατροφής. Το σενάριο αυτό θα πυροδοτήσει κοινωνική έκρηξη (βλέπε Αίγυπτο) και πιστοί στην Ιστορία μας θα απολαύσουμε την πιθανή επέμβαση του Στρατού, με ό,τι αυτή θα συνεπάγεται.
Η άλλη λύση είναι να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν ακριβώς την ίδια πολιτική με την παρούσα κυβέρνηση, γεγονός που θα σημάνει τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι σκληροπυρηνικοί αντιμνημονιακοί αποκλείεται να το δεχτούν, αλλά παράλληλα θα ξεσηκώσει και τους ψηφοφόρους του που πλέον απατημένοι από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και πλέον και ΣΥΡΙΖΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα στρέψουν τις ελπίδες τους στους «τιμωρούς» της Χρυσής Αυγής ή στους «αγνούς» του ΚΚΕ, των οποίων τα ποσοστά θα εκτοξευτούν. Οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών θα ρίξουν την κυβέρνηση και οι επόμενες εκλογές πιθανώς να αναδείξουν πρώτο κόμμα Χρυσή Αυγή και αξιωματική αντιπολίτευση ΚΚΕ, ο προάγγελος του νέου εμφυλίου.
Η τρίτη λύση είναι να δοκιμάσουν έναν ενδιάμεσο δρόμο τύπου «όχι στο μνημόνιο αλλά να διαπραγματευτούμε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει προσλήψεις στο δημόσιο, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, χαμηλή φορολογία και φυσικά πολλά δανεικά και αγύριστα». Οι Ευρωπαίοι θα βάλουν τα γέλια διότι αν υποκύψουν σε ένα τέτοιο σχέδιο τότε την επόμενη στιγμή θα δουν άνοδο των αδερφών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις χώρες με μνημόνιο, και μέσα στο γενικευμένο υφεσιακό κλίμα θα είναι αδύνατο να στηρίξουν τέτοια σχέδια σε τόσες χώρες. Οπότε θα είναι μονόδρομος για αυτούς να μας διαολοστείλουν για παραδειγματισμό. Το οποίο μας γυρνάει στις συνέπειες της πρώτης λύσης.
Φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ τα ξέρουν όλα αυτά και γι’ αυτό δεν στήριξαν στις 12 Ιουνίου 2013 την πρόταση μομφής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Λαϊκιστές είναι, όχι χαζοί.
Protagon.gr

1 σχόλιο:

Αργοναυτης είπε...

Όταν το 81 βγήκε ο αντρέας, σε συνέντευξη του ο γ. ράλλης, είχε πει "Ο θεός να βάλει το χέρι του" . Τώρα αν θα βγεί ο τσίπρας θα πούμε "ο θεός να βάλει τον π...τσο του".