Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Το Bloomberg προέβλεψε την Αποκάλυψη της παγκόσμιας οικονομίας

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για τον προϋπολογισμό τους. Το γεγονός αυτό παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για ένα άλλο σημαντικό ζήτημα - την αύξηση της οροφής του χρέους της χώρας. Μάλιστα, η έλλειψη πληροφοριών από τις ΗΠΑ προκαλεί ήδη πυρετώδη κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές. Το πρακτορείο Bloomberg έκανε προβλέψεις...
παγκόσμιας αποκάλυψης σε περίπτωση που στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα προλάβουν να βρουν συμβιβαστική λύση μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Τότε στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ θα παραμείνουν μόνο 30 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που ισοδυναμεί με την τεχνική χρεοκοπία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Το Bloomberg, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα με κύρος πρακτορεία επιχειρηματικών πληροφοριών προβλέπει την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ θα αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό. Οι αναλυτές συγκρίνουν την αθέτηση του εξωτερικού τους χρέους με την πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers πριν από την κρίση του 2008 και επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή τη φορά θα είναι ακόμη χειρότερη. Τότε η χρεοκοπία της Lehman Brothers προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση την περίοδο μετά από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ και στάθηκε η αφετηρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από την οποία ο κόσμος δεν μπορεί ακόμα να συνέλθει.
Αν οι ΗΠΑ πάψουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους αυτό θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στις χρηματαγορές από τη Βραζιλία ως τη Ζυρίχη και θα ακινητοποιήσει την εξαρτώμενη από το δημόσιο χρέος πιστωτική μηχανή ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό με τη σειρά του, θα προκαλέσει την κατάρρευση του αμερικανικού νομίσματος και θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία στο «τέλος του κόσμου», - θεωρούν στο Bloomberg.
Για τη σωτηρία της διαμορφωμένης κατάστασης το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει στη διάθεσή του μόνο 9 μέρες. Παρόλα αυτά η αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζεται. Πολλοί αναλυτές δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία του Bloomberg, θεωρώντάς την πρόωρη. Πιστεύουν ότι η υπόθεση δεν θα φτάσει ως την χρεοκοπία. Ότι οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν σε συμφωνία τόσο σε ό,τι αφορά την πιθανή μείωση των δαπανών, όσο και το ανέβασμα του ανωτάτου ορίου του δημόσιου χρέους, - θεωρεί ο επικεφαλής της εταιρείας Arbat Capital Αλεξέι Γκολουμπόβιτς:
- Το ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μην ανεβάσουν το όριο του χρέους, είναι ολοφάνερο για τους σοβαρούς οικονομολόγους και τους εμπειρογνώμονες στα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Έτσι, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε αθέτηση των υποχρεώσεων των ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ θα βρουν τρόπο να συμφωνήσουν και θα συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των δαπανών του προϋπολογισμού. Στην καλύτερη περίπτωση ο προϋπολογισμός θα μειωθεί κάπως κάτω από την πίεση των Ρεπουμπλικάνων και στη χειρότερη - οι Ρεπουμπλικανοί θα παραδοθούν.
Για το ότι η αθέτηση του χρέους των ΗΠΑ είναι απίθανο, δεν αμφιβάλλει και ο Διευθύνων Σύμβουλος του διάσημου Οίκου αξιολόγησης Moody's Ρέιμοντ Μακντάνιελ. Βλέπει ως «φανταστική» τη διακοπή των πληρωμών επί των τίτλων των χρεωγράφων από το Λογιστήριο του κράτους, επικαλούμενος τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί πριν από δύο χρόνια. Τότε το πρόβλημα του ανεβάσματος του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους, επίσης δεν μπορούσε να λυθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της αντιπαράθεσης στο Κογκρέσου, αλλά τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια: