Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Ψήφισμα του ΟΗΕ για την Κύπρο


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε νέο ψήφισμα με το οποίο ανανεώνει για άλλους έξι μήνες τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), προτρέπει τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να επιδείξουν ευελιξία για να φτάσουν σε μια συνολική λύση του Κυπριακού και εισηγούνται την εφαρμογή των νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μεταξύ άλλων, το Σ.Α. του διεθνούς οργανισμού σημειώνει ότι «απηχώντας τη σταθερή πεποίθηση του Γ.Γ ότι την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι», τονίζει ότι «τώρα υπάρχει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου» και επαναβεβαιώνει τον «πρωταρχικό ρόλο» των Ηνωμένων Εθνών να υποβοηθήσουν τα μέρη να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση του νησιού σε μια «συνολική και μόνιμη διευθέτηση».

Στη συνέχεια, χαιρετίζει την έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων την 3η Σεπτεμβρίου 2008, την «πρόοδο που σημειώθηκε» μέχρι σήμερα και τις κοινές ανακοινώσεις των ηγετών, δίδοντας έμφαση στη σημασία «όλα τα μέρη να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, με σκοπό να σημειώσουν αποφασιστική πρόοδο στην κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το Σ.Α. ενθαρρύνει το «συνεχές μομέντουμ» στις διαπραγματεύσεις και της πλήρους αξιοποίησης της παρούσας ευκαιρίας, συγχαίροντας τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την «πολιτική ηγεσία» που επιδεικνύουν μέχρι τώρα. Επίσης, χαιρετίζει την εξαγγελία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων και προσβλέπει στην εφαρμογή αυτών των μέτρων και συμφωνία στην εφαρμογή επιπλέον βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων.

Επαναβεβαιώνει τη σημασία της συνεχούς διακίνησης των Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή, τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης της οδού Λήδρας, ενθαρρύνει το άνοιγμα με αμοιβαία συμφωνία και άλλων σημείων διέλευσης και σημειώνει στο πλαίσιο αυτό τη δέσμευση στα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών ότι θα προωθήσουν τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης Λιμνίτη, ενώ προτρέπει τις δυο πλευρές «να προωθήσουν την ενεργό εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ οικονομικών και εμπορικών οργανισμών και την απομάκρυνση όλων των εμποδίων για τέτοιες επαφές».

Τέλος, το Σ.Α. εμφανίζεται με σιγουριά για τα «πολλά σημαντικά οφέλη» για όλους τους Κύπριους που θα προκύψουν από μία συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, ενθαρρύνοντας αμφότερες τις πλευρές «να εξηγήσουν καθαρά αυτά τα οφέλη όπως και την ανάγκη ευελιξίας, ώστε να τα διασφαλίσουν και για τις δύο κοινότητες πολύ πριν από οποιοδήποτε τελικά δημοψηφίσματα».

Στο ψήφισμα, όπως και στην σχετική έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δεν γίνεται καμία αναφορά στις πρόσφατες προκλήσεις των Τούρκων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με παρενοχλήσεις τουρκικών πολεμικών κατά ερευνητικών πλοίων που εκμίσθωσε η Λευκωσία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ψήφισμα 1847 που υιοθετήθηκε από το Σ.Α., τονίζοντας ότι «το Σ.Α. με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο επαναβεβαίωσε τη λύση που επιδιώκεται εντός του πλαισίου των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών. Θεωρούμε την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο αναντικατάστατη, όσο διαρκεί η κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «ισοζυγισμένο» και ιδιαίτερα «για το γεγονός ότι το Σ.Α. επαναβεβαίωσε με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η λύση που επιδιώκεται εντός του πλαισίου της συνεχιζόμενης διαδικασίας των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, πρέπει να βασίζεται σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται και παρατίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.».

Σε δηλώσεις προέβη και ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, Σερ Τζον Σόουερς, ο οποίος μίλησε για «ιστορική ευκαιρία» των ηγετών των δύο κοινοτήτων να γεφυρώσουν το υπάρχον χάσμα. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2009, καθώς δεν υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις, όπως είπε, φέρει νέα πρόοδο, μετά από μία μακρά περίοδο αναμονής, προσθέτοντας: «Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος, υπάρχει ένας καλός αριθμός διαπραγματευτικών γύρων τους τελευταίους τέσσερις μήνες και επιθυμούμε να δούμε αυτό να συνεχίζεται και να ενταθεί το νέο έτος».

Α.Π.Ε