Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Τους 43,5 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία-Καμίνι η χώρα


Την πιό ζεστή ημέρα του καλοκαιριού, τουλάχιστον, μέχρι τώρα έζησαν σήμερα οι κάτοικοι ολόκληρης της χώρας αφού οι θερμοκρασίες χτύπησαν κόκκινο.


Σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Ε.Α.Α. οι σημερινές μέγιστες θερμοκρασίες ήταν:Φθιώτιδα Μακρακώμη:43.5
Τρίκαλα:42.9
Αιτωλ/νία Αγρίνιο:42.5
Νεμέα:42.2
Αμφίκλεια:41.5
Αρκαδία Μεγαλόπολη: 41.4
Λιβαδειά:41.3
Γρεβενά:41.0
Ηλεία Ωλένη:40.8
Ηράκλειο Μοίρες:40.7
Ορεστιάδα:40.6
Κιλκίς:40.3
Θεσσαλονίκη Λαγκαδάς:40.3
Ηγουμενίτσα:40.3
Τανάγρα:40.1
Αιτωλικό:40.0Aπό τις 08.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ,θα παραμείνουν ανοιχτοί , για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι κλιματιζόμενοι χώροι και στα επτά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων. Πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται παρέχονται στον τετραψήφιο αριθμό 15-95.

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστώνται οι παρακάτω οδηγίες προφύλαξης.


* Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
* Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
* Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
* Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
* Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα. Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
* Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
* Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.


Επιμέλεια: meteo-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: