Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Επιστροφή του ασώτου


Το ενδεχόμενο «πανηγυρικής» επανεμφάνισης του Μιχ. Χριστοφοράκου στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, φαίνεται πλέον πολύ πιθανό, καθώς όλα δείχνουν ότι η απόφαση έκδοσής του από τη Γερμανία θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.


*Στο Εφετείο του Μονάχου αποφάσισαν να μην καθυστερήσουν άλλο τη διαδικασία, απευθύνοντας προδικαστικό ερώτημα στον γερμανικό Αρειο Πάγο.


Παράλληλα, η Εισαγγελία του Μονάχου, που ανέκρινε ήδη επί 36 ώρες τον κ. Χριστοφοράκο, ελπίζει και σε κάτι άλλο: Μήπως η απόφαση παράδοσης στη χώρα μας τον «πιέσει» και άλλο ώστε να αποκαλύψει ονόματα, όχι μόνο ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και από τη μητρική γερμανική εταιρεία!


*Ο κ. Χριστοφοράκος μπορεί να ανακριθεί και περαιτέρω από την εισαγγελέα Hiledegard Baumler Hosl, η οποία έχει φύγει για διακοπές δύο εβδομάδων. Εκκρεμεί άλλωστε από την Εισαγγελία του Μονάχου η ανακοίνωση, αν η προκαταρκτική, που άρχισε με πρωτοβουλία του Μ. Χριστοφοράκου, τεθεί ή όχι στο αρχείο.


*Ο ίδιος ήλπιζε να του απαγγελθεί κατηγορία, ώστε να δικαστεί στη Γερμανία. Γι' αυτό και όταν συνελήφθη είχε πει στους γερμανούς εισαγγελείς ότι «έχει να αποκαλύψει στοιχεία» για τα μαύρα ταμεία και τον τρόπο που λειτουργούσαν. Φαίνεται, όμως, ότι όσα «αποκάλυψε» δεν κρίνονται αρκετά.


*Σύμφωνα με τη γερμανική δικονομία, εάν αποφασιστεί η έκδοσή του στην Ελλάδα, ο Μ. Χριστοφοράκος έχει στη διάθεσή του την άσκηση ένδικων μέσων κατά αυτής της απόφασης. Αλλά και αυτά δεν μπορούν χρονικά να καθυστερήσουν την έκδοσή του άνω του διμήνου από τη σύλληψή του (μέσα Ιουνίου).


*Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της γερμανικής εταιρείας κρατείται και πάλι στη φυλακή έπειτα από 3ήμερη εισαγωγή στο νοσοκομείο, αφού ένιωσε αδιαθεσία και διαγνώσθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα. Προς το παρόν επικοινωνεί μόνο με τους γερμανούς δικηγόρους του, αφού απαγορεύεται οποιαδήποτε επικοινωνία με τρίτους.


Ξανά στην Ευελπίδων


Στο μεταξύ, η διερεύνηση του σκανδάλου συνεχίζεται και στην Ελλάδα. Στην Ευελπίδων επρόκειτο να απολογηθεί σήμερα στις 11.30 το πρωί ο πρώην διευθυντής του ΟΤΕ, Γ. Σκαρπέλης, εξαπολύοντας πυρά κατά της νομιμότητας της ανάκρισης. Παρ' ότι από το ένταλμα σύλληψης χαρακτηρίζεται ύποπτος φυγής, στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό οδηγήθηκε την Παρασκευή κρατώντας μαγκούρα και χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, αφού η κατάσταση της υγείας του ήταν εμφανής.


Η απολογία του γίνεται δεύτερη φορά, αφού βούλευμα ακύρωσε την προηγούμενη διαδικασία με την αιτιολογία ότι «δεν παραδόθηκαν αντίγραφα ολόκληρης της δικογραφίας» στον κατηγορούμενο και τους συνηγόρους του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την Παρασκευή παραδόθηκαν αντίγραφα στους συνηγόρους του.


Είναι γνωστό ότι αμέσως μετά την ακύρωση της διαδικασίας και την αποφυλάκισή του την Τρίτη 22 Ιουλίου συνελήφθη με νέο ένταλμα, γεγονός που χαρακτηρίσθηκε ως πρωτοφανές από νομικούς! Η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει άγνοια, ενώ αρμόδιος παράγοντας δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι «η κυβέρνηση πληροφορήθηκε το γεγονός από την τηλεόραση».


*Με την απολογία Σκαρπέλη ολοκληρώνεται η πρώτη φάση απολογιών των κατηγορουμένων του σκανδάλου της Siemens, κατά την οποία καταγράφονται «απώλειες δύο κατηγορουμένων»:


Ο Χρ. Καραβέλας είναι καταζητούμενος, ενώ ο Μιχ. Χριστοφοράκος έχει συλληφθεί. Τρεις έχουν προφυλακισθεί (Μαυρίδης, Γεωργίου, Σκαρπέλης) και άλλοι τέσσερις έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (Δενδρινός, Σταυριανός, Αθανασιάδης, Τσουκάτος...).

Δεν υπάρχουν σχόλια: