Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Αγαπητοί κύριοι/κυρίες,

Σας στέλνω ένα κείμενο, που γράψαμε με τον Νικόλα τον Ηρειώτη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Λογιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και περιέχει τις προτάσεις μας για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να βγει από την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.


Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί στέλνουμε το κείμενο αυτό σε εσάς και μάλιστα μέσω της συγκεκριμένης λίστας και επομένως σας καταναλώνουμε τον πολύτιμο χρόνο σας. Η απάντηση είναι απλή και θα την δώσετε οι ίδιοι αν αναρωτηθείτε τα εξής: Είστε ικανοποιημένοι από ότι βλέπετε γύρω σας; Αυτήν την Ελλάδα ονειρευόσασταν στα νεανικά σας χρόνια; Ποια Ελλάδα θα αφήσετε στα παιδιά σας; Και το σημαντικότερο, τι θα πείτε στα παιδιά σας, όταν θα σας ρωτήσουν αύριο, για το τι κάνατε εσείς για να διορθώσετε την κατάσταση;


Εμείς αποφασίσαμε να σηκωθούμε από τις καρέκλες μας, να βγούμε στο προσκήνιο και να τσαλακώσουμε την εικόνα μας. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα προτιμήσουν να μας επιτεθούν αντί να μας συνδράμουν. Είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο εύκολη η κριτική παρά η δημιουργία. Αλλά αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Εμείς δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τους συμπατριώτες μας, ούτε να ανοίξουμε αλληλογραφία μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον, δεν καταθέτουμε συνολική πρόταση για δράση. Ένα απλό κείμενο συντάξαμε με ιδέες για το πως θα βγει η ελληνική οικονομία από την δύσκολη θέση της. Εμείς είμαστε οικονομολόγοι, αυτό μπορούμε να κάνουμε και αυτό κάναμε. Θέτουμε ένα κείμενο για προβληματισμό και κριτική σκέψη και ζητάμε από όλους μας να σκεφτούμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας και τα παιδιά μας. Σήμερα όμως, αύριο μπορεί να είναι αργά. Όσες κοινωνίες δεν προσέξουν θα πάθουν ότι τους αξίζει για την απροσεξία τους αυτή.


Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι με το επισυναπτόμενο κείμενο. Το κείμενο όμως αυτό μπορεί να αποτελέσει την αρχή, επάνω στην οποία να οικοδομήσουμε μια συνολική πρόταση και στην συνέχεια να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί. Μπορεί οι προτάσεις μας να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ. Μπορεί να μην έχουμε την δύναμη πια να ακουστεί η φωνή μας. Στο παρελθόν οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι καλλιτέχνες, οι φιλόσοφοι, οι καθηγητές πανεπιστημίων και γενικά οι πνευματικοί άνθρωποι είχαν την δύναμη να παρεμβαίνουν, έτσι ώστε, με τις διαφορετικές προτάσεις, τις απόψεις και τις ιδέες τους, να κατευθύνουν τον τόπο σε ανάπτυξη και πρόοδο. Σήμερα, κάτι τέτοιο για την ελληνική κοινωνία μπορεί να θεωρηθεί ουτοπικό. Μπορεί να είμαστε αφελείς ή αιθεροβάμονες, αλλά εμείς θα μπορούμε αύριο να πούμε ότι τουλάχιστον προσπαθήσαμε.


Αγαπητοί συμπατριώτες, σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και ελπίζω η προσπάθειά μας αυτή να βρει θετική ανταπόκριση.


(διαβάστε την πρόταση εδώ σε μορφή pdf )



Φιλικά,

Δημήτρης Βασιλείου

Καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Τραπεζικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)

Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: