Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία αναμένεται ότι θα είναι η επόμενη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα δει τουλάχιστον μια φορά ακόμα τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις ανακοινώσεις του στη ΔΕΘ, οι οποίες θα γίνουν στο. .. «μοντέλο Αλογοσκούφη». Δηλαδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kathimerini.gr, ο κ.Καραμανλής θα δώσει με την ομιλία του στα εγκαίνια της Εκθεσης το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί και κατόπιν ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, με συνέντευξη τύπου, θα αναλάβει την εξειδίκευση της, σε επίπεδο μέτρων. Οπως ακριβώς είχε γίνει και πέρυσι, δηλαδή.
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι τα περιθώρια για την ανακοίνωση ευνοικών μέτρων - λόγω της συγκυρίας - δεν υπάρχουν. Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να παραλειφθούν δυσάρεστες ειδήσεις, που ούτως ή άλλως κυοφορούνται. Για παράδειγμα, οι επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του στενού δημόσιου τομέα θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται αναπόφευκτες. Και μπορεί να περιορισθούν στους νεοπροσλαμβανόμενους, όμως ο αντίκτυπος που θα έχουν στην κοινή γνώμη εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικός. Εννοείται ότι αντίστοιχο θα είναι και το πολιτικό κόστος. Το ίδιο ισχύει και με τις επικείμενες, αρνητικές για τις γυναίκες, εξελίξεις στο κομμάτι του εργασιακού τους χρόνου. Η επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης τους και η εξομοίωση με αυτή των αντρών, θα πρέπει πλέον να θεωρείται αναπόφευκτη, οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση πραγμάτων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν, γι' αυτό τον λόγο, αντισταθμιστικά ωφέλη, τα οποία εκτιμούν ότι θα προκύψουν από τις εισηγήσεις των υπουργείων, ενόψει της κατάρτισης του τελικού κειμένου της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων περιμένουν:
- Προτάσεις περαιτέρω ενίσχυσης των νέων αλλά και των μακροχρόνια ανέργων (η εντολή που έχει δοθεί είναι εξαντληθεί κάθε περιθώριο, καθώς αναμένεται νέο κύμα, λόγω της εν εξελίξει κρίσης)
- Εισηγήσεις για την βελτίωση των αποδοχών των νέων προσληφθέντων, προκειμένου κατ' αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί, κάπως, το αρνητικό στοιχείο που θα έχει να κάνει με το χαρακτήρα των συμβάσεων που θα υπογράφουν
- Προτάσεις στήριξης των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, το πρωί της Παρασκευής στο ΤΕΜΠΕ. Η στήριξη του αποτελεί κυβερνητική πρόθεση, αλλά το θέμα είναι πως θα μετουσιωθεί σε πράξη, καθώς η πρώτη φάση της λειτουργίας του δεν ήταν και η πλέον επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε στην πράξη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου