Eπειδή κάθε τόσο ξαναγίνεται αυτή η κουβέντα, “εκλογές και ανασχηματισμός”, δεν έχουμε εκλογές στο πρόγραμμα και ο ανασχηματισμός είναι δική μου αρμοδιότητα, δική μου απόφαση για το αν θα γίνει και πότε θα γίνει». Τάδε έφη ο Κώστας Καραμανλής, σε ερώτηση του υπογράφοντος. Η ημερομηνία της απάντησης αποκαλύπτει την ιδιότυπη επικοινωνιακή ομηρία, στην οποία έχει περιέλθει εδώ και πολλούς μήνες η κυβέρνηση.
Η απάντηση του Κ. Καραμανλή, που μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί σε μία αντίστοιχη ερώτηση που θα του υποβληθεί σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2008 από τις Βρυξέλλες. Μαζί με τη δήλωση ότι ο ίδιος αισθάνεται ως πρωθυπουργός «πολύ ισχυρός».
Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο «ισχυρός» νιώθει, μετά από μήνες δοκιμασίας με σκάνδαλα, αντάρτες και ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός. Υποθέτω ωστόσο ότι το αναμενόμενο ερώτημα περί πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού -που άπαντες θα θέταμε- αν δεν του προκαλεί γέλιο, σίγουρα του γεννά μελαγχολικές σκέψεις. Και τούτο διότι η πηγή των σχετικών ρεπορτάζ δεν αναζητείται σε κάποια ευφάνταστα δημοσιογραφικά σενάρια αλλά σε πληροφορίες ή εκτιμήσεις από τα ίδια τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Η αλήθεια είναι πως στους σχεδόν 12 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση φλέρταρε ουκ ολίγες φορές με τις εκλογές. Λίγες ημέρες πριν από τη δήλωση του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Καραμανλής είχε σκεφθεί σοβαρά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, εξαιτίας της «έκρηξης» του βουλευτή Σταύρου Δαϊλάκη. Η ιδέα πέρασε από το μυαλό του και, προσφάτως, την 7η Ιουνίου, κυρίως όσο οι εκτιμήσεις έφεραν τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ στις πέντε μονάδες.
Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν απέκλειαν -πώς θα μπορούσαν άλλωστε;- το σενάριο των πρόωρων εκλογών με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία, με τις χθεσινές ανακοινώσεις για τις ακάλυπτες επιταγές να υποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Κώστα Καραμανλή ιδιαιτέρως επιφυλακτικό έναντι των εκλογικών σεναρίων, πολλώ δε μάλλον όταν δεν καταγράφεται ουσιαστική μείωση της ψαλίδας από το ΠΑΣΟΚ, και τουλάχιστον προβληματισμένο για τη σκοπιμότητα ενός ανασχηματισμού. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, πολύ φοβούμαι ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του τόσο προς την κοινή γνώμη όσο, κυρίως, προς τους υπουργούς του.
Οσο κι αν, με τον τρόπο αυτό, περιορίζει τα περιθώρια ενός αιφνιδιασμού, η χθεσινή εικόνα υπουργών και υπουργικών συνεργατών να προεξοφλούν ανασχηματισμό από... σήμερα μέχρι και την επόμενη Παρασκευή είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο πολιτεύονται· ενδιαφέρονται μάλλον για την τύχη τους στο ενδεχόμενο ανακατέματος της κυβερνητικής τράπουλας, παρά για την αντιμετώπιση προβλημάτων που άπτονται του χαρτοφυλακίου που τους έχει ανατεθεί. Αν, δε, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές, μάλλον θα πρέπει να βιαστεί. Με όλους εμάς να γράφουμε συνέχεια επί του θέματος, κινδυνεύει να προεξοφληθεί πλήρως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου