Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

"Πέντε πολιτικοί και κοινωνικo-οικονομικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα"


Την ώρα που η Ελλάδα, η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική ύφεση, η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελεί τροχοπέδη για την εφαρμογή επιτακτικών μεταρρυθμίσεων ενώ οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται προ των πυλών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

Σύμφωνα με το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι οι εκλογές, το χρέος, η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, οι οικονομικοί κίνδυνοι καθώς και οι κοινωνικές αναταραχές και η βία.

Σχετικά με τις εκλογές το Reuters αναφέρει ότι η πάσχουσα από σκάνδαλα συντηρητική κυβέρνηση ταλανίζεται αρκετούς μήνες για το πότε θα εξαγγείλει πρόωρες γενικές εκλογές. Οι σοσιαλιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους βαρύνονται από σκάνδαλα που αφορούν την περίοδο που βρίσκονταν στην εξουσία, δηλώνουν ότι θα προκαλέσουν πρόωρες εκλογές το Μάρτιο όταν η βουλή κληθεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξάλλου η Ελλάδα, την οποία οι επενδυτές θεωρούν ως τον “αδύναμο κρίκο” της Ευρωζώνης, διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ, μετά την Ιταλία στο 103,4% το 2009. Στο δημοσίευμα ως σημαντικότερος κίνδυνος για την οικονομία της χώρας αναφέρεται η διόγκωση του χρέους με σκοπό την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody΄s έχουν υποβαθμίσει το outlook για τις αξιολογήσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, επικαλούμενοι ανησυχίες για την επίδραση της ύφεσης στα οικονομικά του κράτους.

Αντιμέτωπη τόσο με το κοινό αίσθημα, το οποίο αρκετές φορές μετατρέπεται σε κοινωνική βία, όσο και με εσωτερικές “φωνές”, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ώθηση της ανάπτυξης, εκτιμά το Reuters. Η ασφαλιστική και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελούν παραδείγματα όπου η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πετύχει το στόχο της. Ωστόσο πέτυχε περισσότερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom και η ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Το γεγονός ότι οι βασικοί στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης. Ενώ η ναυτιλία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ο τουρισμός έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα αυτό το χρόνο, με τους αναλυτές του κλάδου να κάνουν λόγο για πτώση εσόδων 10%-15%.

Επίσης, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παρά το γεγονός ότι δεν κινδυνεύει από τα “τοξικά” πάγια που οδήγησαν στην κατάρρευση παγκόσμιους κολοσσούς, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε τεράστιες επενδύσεις σε χώρες των Βαλκανίων με τα κέρδη τους να εξανεμίζονται καθώς οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών επιβραδύνονται.

Τέλος, το Reuters κάνει αναφορά στις διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας τις ως τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών, σημειώνοντας ότι η εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο της πρωτεύουσας πάγωσε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, λόγω των βανδαλισμών. Αν και η ηρεμία αποκαταστάθηκε, ομάδες ακροαριστερών και αναρχικών επανήλθαν στο προσκήνιο της βίας με αποκορύφωμα τη δολοφονία αστυνομικού στο αυτοκίνητο του τον Ιούνιο.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι λόγοι που οδηγούν στις αναταραχές παραμένουν και ότι νέο ξέσπασμα βίας είναι εύκολο να προκληθεί.


Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: