Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Το σχέδιο των αλλαγών στη φορολογία

Διαβάζουμε στο σημερινό Έθνος για τις αλλαγές στην φορολογία και αναρωτιόμαστε έχει αλλάξει κάτι από τις τελευταίες εκλογές.

Μήπως Πρωθυπουργός είναι ο Καραμανλής και υπουργός Οικονομικών ο Αλογοσκούφης ;


Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία. Κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης των οποιωνδήποτε αμοιβών, καθολικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης, φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, εφαρμογή point system στους φορολογικούς ελέγχους και άμεση επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους φοροπαραβάτες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό του 2010 ανοίγει τα χαρτιά της για τις ανατροπές που σχεδιάζει στη φορολογία των εισοδημάτων, των επιχειρηματικών κερδών και της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα αποκαλύπτει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


«Στρατηγικός στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.


Οι βασικοί άξονες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010, όπως περιγράφονται στον νέο προϋπολογισμό, είναι οι εξής:


1. Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων.


2. Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος, καθώς και του ποσού που του αναλογεί, και έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.


3. Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.


4. Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες φορολογικών παραδείσων.


5. Κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.


6. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των οποιωνδήποτε αμοιβών.


7. Αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.


8. Λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος.


9. Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να αρθούν οι αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία.


10. Αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, για πωλήσεις προϊόντων ζωικής και φυτικής παραγωγής από 7% σε 11%.


11. Καθιέρωση καθολικού ελέγχου του «πόθεν έσχες» και των δαπανών διαβίωσης.


12. Επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο.


13. Η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.


14. Η κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας και σύνταξη νέου ενιαίου κώδικα όλης της φορολογικής νομοθεσίας και της διαδικασίας που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ενημερώνεται συνεχώς.


15. Η κατάργηση όλων των περιττών πιστοποιητικών, με καθιέρωση της δήλωσης και του εκκαθαριστικού ως μόνα πιστοποιητικά.


16. Εξυπηρέτηση των πολιτών από σημεία εκτός ΔΟΥ, και από μία θέση εργασίας μέσα στη ΔΟΥ.


ΑΜΕΣΟΙ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΟΙ


Πρόσθετοι φόροι 3,56 δισ. ευρώ

Πρόσθετους φόρους 3,56 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος καλούνται να πληρώσουν το 2010 εκατομμύρια φορολογούμενοι, όπως προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.


Από τα 3,56 δισ. τα 1,925 δισ. ευρώ είναι άμεσοι φόροι και τα υπόλοιπα 1,635 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία.


Πιο αναλυτικά η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα προέλθει μεταξύ των άλλων από:


  • Την αύξηση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων κατά 480 εκατ. ευρώ.
  • Την αύξηση των εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 869 εκ. ευρώ.

Για τα τσιγάρα και τα ποτά, οι φόροι κατανάλωσης θα αυξηθούν κατά 10% από το νέο έτος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή πώλησης των τσιγάρων να αυξηθεί κατά 7,5%-8% περίπου. Δηλαδή, ένα πακέτο το οποίο σήμερα πωλείται προς 3,20 ευρώ θα ακριβύνει κατά 24-30 λεπτά και θα φθάσει να πωλείται προς 3,44-3,50 ευρώ. Στα αλκοολούχα ποτά, οι ανατιμήσεις θα είναι 1 -2 ανά φιάλη.


  • Την αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους κατά 380 εκατ. ευρώ.
  • Την είσπραξη εσόδων ύψους 870 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των 300 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων.
  • Την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τον περιορισμό φοροδιαφυγής και την κατάργηση απαλλαγών από ΦΠΑ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Την εισαγωγη δεν καταλαβα.
Τι σχεση εχει ο Παπακων/νου,με τον Αλογομουρη;
Ο δευτερος,ειχε μπερδεψει την ...φουτσα με τη βουρτσα.
Ο αλλος,προσπαθει να σωσει το καραβι απ την ξερα,βαζοντας και φορους.
Αμα χρωστς εσυ στο σπιτι σου,τι θα κανεις;Δεν θα μειωσεις τα εξοδα σου,και θα κανεις και δευτερη δουλεια,αν υπαρχει φοβος να σου παρουν το σπιτι;
Μη μου πεις,οτι θα δινεις επιδοματα και αυξησεις,σαν αυτα που απαιτειτε να δωσει ο νυν Υπουργος.