Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Οι αποφάσεις του τσάρου της Ελληνικής οικονομίας κου Όλι Ρεν

Το πρώτο θύμα του τσάρου της Ελληνικής οικονομίας κου Όλι Ρεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμφωνία που έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον φινλανδό επίτροπο κ. Ολι Ρεν προβλέπει να ανακοινωθούν άμεσα νέες περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο που ισοδυναμούν με την απώλεια ενός ολόκληρου μισθού για τους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, να «παγώσουν» όλες οι συντάξεις και να αυξηθεί η έμμεση φορολογία, δηλαδή ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά.

Το πακέτο των μέτρων όμως προ βλέπει πρόσθετες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ που κατά κύριο λόγο θα αφορούν τη δημόσια υγεία.

Τα μέτρα συζητήθηκαν χθες το βράδυ αναλυτικά στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Στο σκέλος των εσόδων αποφασίστηκε η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο μονάδες (από 19% στο 21%) με τον οποίο επιβαρύνονται όλα τα αγαθά (πλην των τροφίμων) και οι υπηρεσίες ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Κατά τις πληροφορίες, εκφράστηκε η άποψη να μην αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής (9%) με τον οποίο επιβαρύνονται τα τρόφιμα ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν από την αύξηση βασικά είδη διατροφής. Μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις στα καύσιμα καθώς από τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ με την τελευταία αύξηση του φόρου κατά 26%.

Επίσης πάγωμα όλων των συντάξεων το 2010 (το ίδιο συνέβη και το 2009) μαζί με αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης από τα 61 στα 63 έτη ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: