Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Με σκεπτικισμό βλέπουν το ΔΝΤ οι πολίτες

Την εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα βλάψει την Ελλάδα εκφράζουν σχεδόν οι μισοί Έλληνες (51%) σύμφωνα με το έκτακτο βαρόμετρο της Public Issue που παρουσίασε την Πέμπτη ο ΣΚΑΪ.

Αντίθετα, το 27% θεωρεί ότι η προσφυγή είναι ωφέλιμη, ενώ το 22% δεν εκφράζει κάποια γνώμη.

Παράλληλα, το 91% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα. Αντίθετα, μόλις το 4% εκτιμά ότι το ΔΝΤ δε θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα.

Αναφορικά με το χρόνο που θα χρειαστεί η χώρα μας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χρέος της, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (32%) θεωρεί ότι η Ελλάδα θα...
...χρειαστεί από πέντε έως 10 χρόνια. Το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια. Το 16% των θεωρεί ότι είναι απαραίτητα 10 έως 20 χρόνια και το 18% πιστεύει ότι θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια.

Αισιόδοξο εμφανίζεται το 5% των ερωτηθέντων που εκτιμά ότι θα χρειαστούν από ένα έως δύο χρόνια. Εξαιρετικά απαισιόδοξοι είναι δύο στους 100 πολίτες, που θεωρούν ότι το χρέος της Ελλάδας δε θα αντιμετωπιστεί ποτέ.
Μειώνεται η εμπιστοσύνη
Κάμψη παρουσιάζει και η εμπιστοσύνη των πολιτών στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

Το Φεβρουάριο το 55% εμπιστεύονταν τον πρωθυπουργό και το 43% δεν τον εμπιστεύονταν. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Απρίλιο ήταν 47% και 52%.

Παράλληλα, το Φεβρουάριο το 58% εμπιστεύονταν τον υπουργό Οικονομικών και το 39% δεν τον εμπιστεύονταν. Τον Απρίλιο δεν τον εμπιστεύεται το 52% και τον εμπιστεύεται το 45%.

Πτώση παρουσιάζουν και τα αντίστοιχα ποσοστά του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Τον περασμένο Φεβρουάριο το 58% των πολιτών θεωρούσε ότι η στάση του στα θέματα της οικονομίας ήταν σωστή. Το 22% έκρινε ότι ήταν λάθος και το 20% δεν την έκρινε ούτε σωστή ούτε λάθος.

Τον Απρίλιο όμως μόνο το 34% των πολιτών θεωρεί ότι η στάση του Α. Σαμαρά είναι σωστή, το 51% θεωρεί ότι είναι λάθος και το 15% δεν την κρίνει ούτε σωστή ούτε λάθος.
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το μέλλον
Όσον αφορά τις προβλέψεις των πολιτών για το μέλλον, το 96% θεωρεί ότι είναι πιθανό να αυξηθεί η ανεργία, το 91% να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, το 90% να αυξηθεί η φτώχεια, το 79% να ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ, το 71% να γίνει κοινωνική έκρηξη, το 68% να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το 56% να μεταναστεύσουν πολλοί Έλληνες, το 55% να δημιουργηθούν νέα κόμματα, επίσης το 55% να προκύψουν κυβερνήσεις συνεργασίας, το 32% να ενισχυθεί η Αριστερά, το 30% να ενισχυθεί η Δεξιά και το 18% να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ΟΝΕ.

Η έρευνα της Public Issue ήταν Πανελλαδική και διεξήχθη από τις 20 έως τις 21 Απριλίου. Ολόκληρο το Βαρόμετρο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» με τον Βασίλη Λυριτζή και τον Δημήτρη Οικονόμου.

Πηγή Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια: