Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Αν ψηφίσει τα μέτρα, καταστράφηκε!

Του Γιώργου Δελάστικ

Σε εξαιρετικά κρίσιμη θέση έχει περιέλθει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Στις επόμενες 24 ώρες πρέπει να πάρει μια απόφαση η οποία, αν είναι λανθασμένη, θα σφραγίσει το πολιτικό του μέλλον και θα συρρικνώσει δραματικά -για να μην πούμε ότι θα εκμηδενίσει- τις προοπτικές μελλοντικής του ανάδειξης στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει η ΝΔ απέναντι στα μέτρα λεηλασίας του εισοδήματος των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτά θα έρθουν προς συζήτηση στη Βουλή.
Είναι ευρέως γνωστό στους πολιτικοδημοσιογραφικούς κύκλους ότι οι πιέσεις που ασκούνται επί του Αντ. Σαμαρά να υπερψηφίσει τα μέτρα είναι ασφυκτικές, πραγματικά αφόρητες. Αν όμως υποκύψει σε αυτές, ακόμη και στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, τότε η ΝΔ θα καταστεί στα μάτια του ελληνικού λαού πολιτικά συνυπεύθυνη με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα βαθύτατα άδικα μέτρα εναντίον του ελληνικού λαού και για την εθνική ταπείνωση της χώρας μας μέσω της υπαγωγής της στο καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς θα περιέλθει...
...τότε σε δεινή πολιτική θέση και προσωπικά. Μέχρι τώρα, όλη η Ελλάδα θεωρεί τη ΝΔ συνυπεύθυνη για την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ολη η Ελλάδα όμως γνωρίζει ότι ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ δεν φέρει προσωπική ευθύνη γι’ αυτό το χάλι, πέρα από τις ευθύνες του κόμματος του οποίου ηγείται. Αυτή η διάκριση δεν σώζει τη ΝΔ, διασώζει όμως προσωρινά τον Αντ. Σαμαρά ως πρόσωπο.
Αν ψηφίσει τα μέτρα, τότε οι προσωπικές του πολιτικές ευθύνες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες του απελθόντος αδόξως Κώστα Καραμανλή. Υπερψηφίζοντας τα μέτρα, ο Αντ. Σαμαράς συνδέει άρρηκτα πλέον το πολιτικό του μέλλον με εκείνο του Γ. Παπανδρέου. Μαζί θα διασωθούν ή μαζί θα βουλιάξουν - και φυσικά το πιθανότερο είναι το τελευταίο.
Αλλά και αν διασωθούν, τότε ο Γ. Παπανδρέου θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος και θα γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού, αφού αυτός έχει πάρει τις αποφάσεις, τις οποίες θα έχει προσυπογράψει εκ των υστέρων ο Αντ. Σαμαράς, υφιστάμενος το πολιτικό κόστος αλλά όχι προσποριζόμενος και τα υποτιθέμενα πολιτικά οφέλη, αν τελικά υπάρξουν.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί ο Αντ. Σαμαράς θα υπέκυπτε τελικά στις ασκούμενες πιέσεις, αρκούμενος έτσι σε έναν τόσο υποδεέστερο πολιτικό ρόλο. Πόσω μάλλον σε μια συγκυρία που είναι άκρως αμφίβολο αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αντέξει να βγάλει την τετραετία μετά τα μέτρα που πήρε.
Αυτονόητο είναι ότι η ΝΔ είναι ένα από τα δύο κόμματα - πυλώνες του συστήματος. Ως εκ τούτου αποκλείεται να τολμήσει να καταψηφίσει τα μέτρα, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο. Για να παραμένει μέσα στο παιχνίδι εξουσίας, πρέπει πρωτίστως να ικανοποιεί τα συμφέροντα των ισχυρών του συστήματος και δευτερευόντως να συμβαδίζει με τις λαϊκές διαθέσεις, κάτι που είναι βεβαίως ευκολότερο όσο βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μπροστά του και τα δύο παραδείγματα, της Λετονίας και της Ουγγαρίας, όπου μπήκε το ΔΝΤ και φυσικά έφερε κατακλυσμιαίες πολιτικές αλλαγές.
Στη Λετονία όλα τα κόμματα αποδέχτηκαν τον ζυγό του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα είναι να βουλιάξει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, καθώς οι απελπισμένοι Λετονοί έχουν «μουντζώσει» όλους τους πολιτικούς. Αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, όπως έχουμε ξαναγράψει, κανένα απολύτως κόμμα δεν συγκεντρώνει ούτε καν 5%, που είναι το όριο για να μπει στη Βουλή!
Στην Ουγγαρία, η Δεξιά και η Ακροδεξιά αρνήθηκαν να στηρίξουν την επιλογή των σοσιαλιστών να υπαγάγουν τη χώρα στην επικυριαρχία του ΔΝΤ. Αποτέλεσμα, οι μεν σοσιαλιστές να καταποντιστούν στα όρια της διάλυσης (πήραν 19% από 44%!), η δε Δεξιά να πάρει μόνη της πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών και η Ακροδεξιά σχεδόν όσο οι σοσιαλιστές!

Διαφυγή

Αποχώρηση από τη Βουλή

Οι αρχηγοί είναι αυτοί που αποφασίζουν για τις θέσεις των κομμάτων τους και όχι φυσικά οι σχολιαστές, οι οποίοι απλώς αναλύουν τις ενδεχόμενες πιθανότητες και τις συνέπειές τους. Σύντομα, ίσως και σήμερα, θα ξέρουμε τι αποφάσισε να κάνει ο Αντ. Σαμαράς. Αν δεν θελήσει πάντως να συμπαραταχθεί με τον Γ. Παπανδρέου, η μόνη ρεαλιστική οδός διαφυγής που έχει είναι η αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από τη Βουλή με κάποιο πρόσχημα, κατά τη συζήτηση των μέτρων. Αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει εντελώς μόνο του τα μέτρα που αποφάσισε ο πρωθυπουργός (αφού είναι βέβαιο ότι η Αριστερά είναι κατά), η ΝΔ θα θέσει την κυβέρνηση στο επίκεντρο της λαϊκής οργής χωρίς συνενόχους στη Βουλή.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφου το λει αυτο ο κος Δελαστικ της ακραιας κομμουνιστικης πτερυγος περαν ΚΚΕ , του ΠΡΙΝ, νομιζω οτι ετσι θα ειναι..

Εξ αλλου εδω στο Βαλκανοταλιμπανισταν α μονο οτι λενε οι κομοουνιστες και οι υπεηφανοι εινια αξιο λογου..Γι αυτο εξ αλλου μονο αυτες ποι αποψεις κυκλοφορουν ειτε με το καλο στο φιλοξενο αυτι Blig eite me to zori, opvw egine xuew sthn ERT..

,,
Ιασων

Ανώνυμος είπε...

Αν το πιστεύει πραγματικά ότι αυτό πρέπει να κάνει, δηλαδή αν είναι σίγουρος κατά την άποψή του ότι πρέπει να πει ναι, τότε δεν μπορείτε ούτε εσείς ούτε κανείς να του ζητάτε να πει ψέματα στον εαυτό του ή να υποκύψει στα θελήματά κανενός. Κι αυτό είναι το σωστό γιατί που ξέρουμε όλοι ότι δεν έχουμε χάψει κάποια πολύ μελετημένη πειραματική φόλα, την οποία θα μπορούσε για παράδειγμα ο Σαμαράς να την έχει πάρει πρέφα; Φόλα από τους ντόπιους και ξένους παράγοντες. Και στην τελική αν συμπαραταχτεί όλος ο βουλευτικός ντουνιάς ξηλώσει τους ιστούς των μανδαρίνων από τα υπουργεία και εφαρμόσει τα μέτρα στο ακέραιο δίκαια για όλους αυτό κακό θα κάνει σε αυτούς τους παράγοντες που έχουν άκρες δημοσιονομικές. Αυτοί που παρανομούν με βάση το νόμο για να τρώνε αυτοί και τα τρισέγγονά τους με χρυσά κουτάλια, και να μην ξεφεύγει ποτέ η χώρα από την επιρροή τους.
Θα εκπλαγεί ο ΓΑΠ αν ο Σαμαράς αποφασίσει κάτι τέτοιο; Σ' αυτήν την απάντηση φαίνεται και κατά πόσο γνωρίζουν ο ένας τις κινήσεις του άλλου. Για βρείτε μου έναν που έχει σίγουρη απάντηση.

Το τι θα αποφασίσει ως αρχηγός της παράταξής του είναι δικό του ζήτημα, δεν μπορεί ένας αρχηγός να μισακούει τη βάση όμως. Το ίδιο ισχύει για τον ΓΑΠ. Αν και οι δύο ποθούν και θα επιδιώξουν το ξήλωμα των αφαιμαζόντων ιστών θα το τολμήσουν, κι όλα θα πάνε καλά. Αν δεν το μπορούν θα πέσουν κι οι δύο μαζί.

Γιατί το μαχαίρι επιτέλους βρήκε κόκκαλο. Η λαϊκή αντίδραση σε αποτυχία θα είναι μεγάλη.

Και τώρα αναλογιστείτε αυτό που λέω και στο ιστολόγιο μου

γιατί δεν απαγορεύεται ήδη η έξοδος από την χώρα όλων των πολιτικών και μη προσώπων που έστω και στα ψιλά πέρασε το όνομά τους από μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα την τελευταία εικοσαετία; Και κανονικά αν είχαν το ΔΝΤ και η ΕΕ κι η κυρά Μέρκελ της οποίας έγινε το θέλημα ευαγείς σκοπούς εξυγίανσης του δημοσιονομικού τομέα ενός από τους πιο αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, θα έπρεπε να το είχαν απαιτήσει. Αλλά αυτοί μόνο χρήμα και τουπέ ξέρουν να ακριβοπουλάνε.

Μήπως λοιπόν και οι πολιτικοί μας μόνο θεσούλες και κλάψα ξέρουν να ακριβοπουλάνε στο λαό;

Ανώνυμος είπε...

σίγουρα θα τον κούφανα τον πράσσειν άλογα. άβυσσος η ψυχή του πρώην πασοκτζή...

Ανώνυμος είπε...

η ψηφοφορία δεν πρέπει να είναι παραταξική. αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα. ο προσωπικός ηθικός κώδικας έχει την μεγαλύτερη σημασία. Ο Σαμαράς κι ο ΓΑΠ δεν πρέπει να βάζουν και τους υπόλοιπους σώνει και καλά να συμφωνούν, ομοίως δε και όλοι οι υπόλοιποι δεν πρέπει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους έτσι εύκολα στον αρχηγό που επέλεξαν. οι βουλευτές πρέπει να είναι άτομα μεγάλης κριτικής και αυτοκριτικής ικανότητας και να γνωρίζουν σε βάθος φιλοσοφία. να είναι καλλιεργημένοι και να κάνουν χρήση της κοινής λογικής όπως και της υπερβατικής.

και μην ξεχνάμε οι πράξεις και το περασμα του χρόνου δείχνουν τα λάθη ποιοι έπρεπε να ακουστούν, ποιοί πήραν λάθος τελικές αποφάσεις. από τα λάθη μαθαίνουμε, γιατί τα προβλήματα τα κοινά επαναλαμβάνονται και κρίσεις ξαναέρχονται. πρώτη φορά περνάμε κάτι τέτοιο.

το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς. θα φανεί το ανάστημα που έχουν πρωτίστως όμως θα φανεί το πόσο ευφυείς είναι. γιατί η ευφυΐα και η ηθική της ευφυΐας έπρεπε να είναι αυτά που χαρακτηρίζουν ένα βουλευτή κι έναν αρχηγό παράταξης.

αυτοί λοιπόν που κατεβάζουν το επίπεδο ή που οι κακές αποφάσεις τους πλήγωσαν βάναυσα είτε το διεθνές προφίλ της χώρας μας είτε το λαό χωρίς να έχουν και κανένα γιατροσόφι, χωρίς να έχουν κατά νου να εξυγιάνουν όσα πληγώνουν

πρέπει να πληρώνουν το τίμημα.

άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Ανώνυμος είπε...

*παραταξιακή

Ανώνυμος είπε...

τόσο οι ξαφνικές βιασύνες όσο και οι παράλογες αργοπορίες έχουν κακα αποτελέσματα. εδώ έχουμε έναν πρωτοφανή συνδυασμό και των δύο. το τέλειο δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

εκεί έχουν στριμώξει τον λαό.

δεν έλεγε τυχαία κάποτε ο γέρος "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο"... ευχαρίστως να σας δείξω στο ιστολόγιο μου σε λίγο.