Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

100.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέσα στο χρόνο

Xωρίς ρευστό και με τη «θηλιά» των επιταγών να τις πνίγει, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές, βάζουν καθημερινά λουκέτο.

Στις 100.000 υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που θα κατεβάσουν ρολά μέσα στο χρόνο. Την πρόβλεψη αυτή κάνουν οι εκπρόσωποι των Εμπορικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, και μάλιστα μιλούν για «τσουνάμι» και βίαιη αναδιάρθρωση στο χώρο των μικρομεσαίων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συναλλαγές στην αγορά έχουν μειωθεί δραματικά, με τα πολυκαταστήματα να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 20%, και τα μικρά καταστήματα να «βλέπουν» τους τζίρους τους να περιορίζονται ακόμα και κατά 60%.
Την ίδια ώρα έχουν περιοριστεί σημαντικά και οι νέες παραγγελίες, αφού οι προμηθευτές δίνουν εμπόρευμα μόνο στους «καλούς» και αποδεδειγμένα φερέγγυους πελάτες τους.
«Τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών μπορεί να εμφανίζονται μειωμένα στο πεντάμηνο 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, όμως και η συναλλακτική δραστηριότητα με....
επιταγές, όπως και εν γένει η κατανάλωση είναι περιορισμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και συμπληρώνει:

Εκείνο όμως που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται καθυστέρηση στην πληρωμή των προμηθευτών και από μεγάλες αλυσίδες. Όπως λέει, οι μεγάλοι της αγοράς έχουν ταμειακές δυσκολίες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και συχνά «ψάχνουν» τις επιταγές που έχουν δώσει για να τις αντικαταστήσουν με νέες,

Σήμερα στην αγορά κυκλοφορεί ένα μείγμα παλαιών επιταγών -που ανακυκλώνεται- και φυσικά νέων. Όμως οι νέες επιταγές είναι σαφώς λιγότερες καθώς οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά την έκδοση μπλοκ επιταγών.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Νίκος Σκορίνης κάνει λόγο για «βίαιη αναδιάρθρωση στο χάρτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και όπως λέει

είναι πιθανό τα «λουκέτα» να φτάσουν τις 100.000 φέτος. Δηλαδή η 1 στις 8 ΜΜΕ θα κλείσει.

Το τελευταίο διάστημα η δραστηριότητα των επιχειρήσεων μειώνεται, ενώ οι τζίροι ακολουθούν καθοδική πορεία.

Σημειώνουμε ότι το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου τα «φέσια» διαμορφώθηκαν στα 731εκ. ευρώ, με 68/340 σφραγισμένες επιταγές ύψους 641,4εκ. ευρώ και 52.897 απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικού ποσού 89,5εκ ευρώ.

Πέρυσι στο πεντάμηνο τα φέσια είχαν ξεπεράσει το 1,4δισ ευρώ και έφτασαν το 2009 στα 3,25δισ ευρώ.

1 σχόλιο:

socrates είπε...

Χριστέ μου, θα τρελλαθούμε που λέει και ο Λαζόπουλος.

Έλληνας αρχηγός πολιτικού αποκόμματος σκέπτεται να καταθέσει υποψηφιότητα για ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Είναι βέβαια ένα από τα τρία κουμάσια που μας έφεραν το Δ.Ν.Τ.

Άλλη μιά παράπλευρη απώλεια του καύσωνα ή είναι μόνιμη η εγκεφαλική ζημιά;

http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2010/07/blog-post_14.html