Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Στο 11,8% η ανεργία από 8,9% πέρσι (594.032 οι άνεργοι)

Υψηλό δεκαετίας χτύπησε η ανεργία στη χώρα μας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ενώ οικονομολόγοι προβλέπουν στο Reuters ποσοστό 12,5% εντός του 2010 και ακόμη πιο επώδυνη συνέχεια καθώς, όπως εκτιμάται, «η πολιτική λιτότητας που ακολουθείται με σκοπό να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, παγώνει την οικονομική δραστηριότητα».
Τα ποσοστά ανεργίας εκτινάχθηκαν στο 11,8% κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, από 11,7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και από 8,9% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

«Αναμένουμε ότι τα ποσοστά θα συνεχίσουν...
την ανοδική τους τάση στα επόμενα τρίμηνα. Η βύθιση της ζήτησης και η ανησυχία για τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις επιβαρύνουν την πολιτική προσλήψεων των εταιριών», λέει στο Reuters ο Ντιέγο Ισκάρο, οικονομολόγος του ινστιτούτου HIS Global Insight.

«Η απασχόληση στον δημόσιο τομέα πλήττεται από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθεροποίηση. Εκτιμούμε ότι το 2010 η ανεργία θα φτάσει το 12,5%», προσθέτει ο ίδιος.

Ο τρέχων δείκτης ανεργίας της ελληνικής οικονομίας είναι κατά 1.8% υψηλότερος του μέσου όρου των 16 χωρών - μελών της ευρωζώνης, αλλά παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από το 20% της Ισπανίας

Ο επισήμως καταγεγραμμένος αριθμός των ανέργων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στους 594.032 ανθρώπους.

Τα χειρότερα έρχονται

Η υποχώρηση στην οικοδομική δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε απώλειες εργασίας σε πολλές μικρές εταιρίες αλλά την ίδια στιγμή πλήττεται και η λιανική, σχολιάζει το Reuetrs και καταλήγει: «Μεσοπρόθεσμα, η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί στο 14,8% το 2011 και στο 15,3% στο 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: