Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Νέοι φόροι 5 δισ. €


Aύξηση του ΦΠΑ θα πυροδοτήσει ανατιμήσεις στην αγορά, ενώ αναταράξεις θα υπάρξουν και στα ακίνητα, καθώς από τον νέο χρόνο θα ισχύουν νέες αντικειμενικές τιμές

Έρχεται «ραβασάκι» για πρόσθετους φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται όλες οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις του επόμενου χρόνου.
Παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των δαπανών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, με στόχο το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί στα 17,2 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο.
Οι πρόσθετοι φόροι αναμένεται να πυροδοτήσουν ανατιμήσεις στην αγορά, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα αποφευχθεί μία νέα αναπροσαρμογή στον ΦΠΑ, και θα προκαλέσουν αναταράξεις στην αγορά ακινήτων μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από 1ης Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει προκρίνει δύο εναλλακτικές λύσεις...
προκειμένου να αντισταθμίσει έσοδα 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο από τη μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Το μέτρο αυτό... εγκαταλείφθηκε και πλέον θα αντικατασταθεί από:

* Την αύξηση του συντελεστή 11% στο 13% που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ
* ή από μικρότερη αύξηση από το 11% στο 12% με έσοδα 500 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονη εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο του 2011 για την είσπραξη άλλων 500 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να «κλειδώσουν» οι τελικές προβλέψεις που θα περιληφθούν στο προσχέδιο πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον στα 5 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από την περαίωση η οποία θα τρέξει και εντός του 2011.

Πιο αναλυτικά, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο θα θέτει τους ίδιους ποσοτικούς στόχους που υπάρχουν και στο μνημόνιο για έλλειμμα, χρέος και όλα τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Ομως, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και μιας ενδεχόμενης ηπιότερης ύφεσης, πιθανότατα θα έχουμε και μεγαλύτερο ονομαστικό ΑΕΠ .

Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στη λογιστική μείωση των μεγεθών αυτών, καθώς υπολογίζονται ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ. Ετσι το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,6% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το 2011 μπορεί να πέσει κάτω και από το 7,3%.

Είναι βέβαιο ότι η πρόβλεψη του προσχεδίου για τον πληθωρισμό δεν θα έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του μνημονίου (-0,4%) και θα τον οριοθετεί στην περιοχή του 2%. Για την ανάπτυξη του 2011 το οικονομικό επιτελείο δεν προτίθεται να αλλάξει τις αρχικές εκτιμήσεις για -2,6%.

Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 6%, προσεγγίζοντας τα 55,5 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά περίπου 4%.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο
Αύξηση των αντικειμενικών, αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι

Πέρα από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, η οποία πάει πλέον για τον Οκτώβριο του 2011 για να καταρτιστεί σύστημα αναδιανομής ώστε οι πραγματικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες να μην πληγούν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης στο προσχέδιο, θα περιλαμβάνονται βάσει μνημονίου και τα ακόλουθα μέτρα:

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών με προσδοκώμενα οφέλη της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα συμπεριλάβει στο προσχέδιο την τελική ρύθμιση για την αύξηση.

Το σχέδιο θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους, αφού θα πρέπει να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι αντικειμενικές αξίες να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές.

Υπάρχει ένα σενάριο για μέση αύξηση κοντά στο 30%, όμως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναζητείται φόρμουλα, ώστε η αύξηση να είναι μεγαλύτερη στις περιοχές που οι αντικειμενικές παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις εμπορικές. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα συμπαρασύρει και μια σειρά από φόρους που υπολογίζονται ως ποσοστό των αντικειμενικών επιβαρύνοντας την ήδη παραπαίουσα κτηματαγορά.

Ρύθμιση αυθαίρετων και τακτοποίηση ημιυπαίθριων με στόχο έσοδα 500 και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο στόχος θεωρείται φιλόδοξος, καθώς μέχρι σήμερα η ανταπόκριση των πολιτών στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους δεν είναι η αναμενόμενη.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το μοντέλο φορολόγησης που θα ισχύσει για τα αυθαίρετα. Το μέτρο όμως θα πρέπει να αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ του χρόνου.

«Πράσινα τέλη»
Με βάση τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, σταδιακά θα εισαχθούν και οι «πράσινοι φόροι» στις επιχειρήσεις. Το 2011 θα πρέπει το Δημόσιο να εισπράξει 300 εκατ. ευρώ από το μέτρο αυτό.

Στο προσχέδιο θα γίνεται αναφορά και στα υπόλοιπα εισπρακτικά μέτρα, όπως η εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις (600 εκατ. ευρώ), η φορολόγηση με βάση τα νέα τεκμήρια (400 εκατ.), η έκδοση νέων αδειών τυχερών παιχνιδιών και η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών (700 εκατ.) , η φορολογία αμοιβών σε είδος (150 εκατ.) και η αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας (100 εκατ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: