Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η συμμαχία των προθύμων

Του Κώστα Ροδινού

Ο κ. Παπανδρέου μάλλον αισθάνεται ότι χάνει το παιχνίδι για αυτό δημιουργεί συνθήκες κρίσης και αναζητεί πρόθυμους συμμάχους

-Τη Δευτέρα δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Βατοπέδι, (με αμφιλεγόμενα στοιχεία), ενώ στην υπόθεση της Siemens, όπου υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις …κάνουν καθυστερήσεις.

-Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων και των οικονομικά ασθενεστέρων, ενώ λεφτά …δεν υπάρχουν .

-Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η Εξεταστική για την Οικονομία θα καλύψει μόνο την διετία 2007-2009, ενώ πριν λίγες μέρες έλεγε ότι θα ανατρέξει και στη περίοδο Σημίτη. Προφανώς θέλει να κρατήσει ανοιχτό το θέμα με τα δήθεν πλαστά στοιχεία πιστεύοντας ότι θα έχει τη Ν.Δ. υπό ομηρία

-Η Εurostat προσπαθεί να βρει τρόπους να …αυξήσει το έλλειμμα του 2009, πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Είναι απορίας άξιον πως ένα χρόνο μετά την άνοδο τους στην εξουσία και ενώ έχουν ήδη αναθεωρήσει το έλλειμμα τρείς φορές, ακόμα …
μετράνε!

-Ο Πρωθυπουργός μας …απειλεί , ότι αν ηττηθεί ο κ. Σγουρός, θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Αλήθεια, νομίζει ότι έτσι βοηθάει τον κ. Σγουρό; Δεν σκέφθηκε μήπως οι πολίτες θέλουν εκλογές;

-Η κα. Μπακογιάννη μας είπε ότι στις 21 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει το κόμμα της, το οποίο θα είναι «κυβερνητικός εταίρος».

-Ο κ. Καρατζαφέρη, υπό το άγχος της πολιτικής του επιβίωσης, κατασκευάζει σενάρια για την ανασύνθεση της κεντροδεξιάς.

Εχουν καμιά σχέση όλα αυτά; Προφανώς και έχουν!

Η αποτυχία του μνημονίου

1. Είναι κοινό μυστικό ότι η πολιτική του μνημονίου

απέτυχε. Πληθωρισμός και ανεργία είναι εκτός ελέγχου, η ύφεση πέραν της εκτιμωμένης, τα έσοδα ,παρά τη φοροεπιδρομή, παραμένουν εκτός στόχων. Ε, δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να έπεσαν μέσα!

1. Για να δικαιολογηθεί η αποτυχία του μνημονίου πρέπει να

εφευρεθεί μια δικαιολογία που να φορτώνει τις ευθύνες σε τρίτους. Ποια είναι η δικαιολογία; Εκτιμήσαμε λάθος το έλλειμμα. Τι κάνουμε επομένως; Αυξάνουμε το έλλειμμα!

1. Αυτό, όμως, συνεπάγεται νέα μέτρα, τα οποία έρχονται μετά τις εκλογές, ότι και να λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου!
2. Επειδή, λοιπόν, έπεσαν έξω και η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώθηκε, αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. Γιατί ξέρουν ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Βέβαια, δεν μας λένε ποιο θα είναι το πρόσθετο κόστος αυτής της επιβάρυνσης.

Κάτι αλλάζει στην κοινωνία

Αν τα συνδυάσει κανένας όλα αυτά, αναπόφευκτα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στήνεται ένα σενάριο εκλογών. Γιατί;

1. Αναφέρθηκε πιο πάνω. Απαιτούνται νέα μέτρα και δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν το κόστος.
2. Ολες οι δημοσκοπήσεις (ιδιαίτερα στα ποιοτικά τους στοιχεία) δείχνουν μια προϊούσα φθορά της κυβέρνησης.
3. Στην κοινή γνώμη διαμορφώνεται μια ισχυρή αντι-μνημονιακή τάση η οποία, με τα νέα μέτρα, θα εξελιχθεί σε οργή.
4. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. με τον προεκλογικό μαραθώνιο που ακολουθεί και την καθημερινή αντιπολιτευτική τακτική του ροκανίζει την διαφορά, πλήττει προσωπικά τον πρωθυπουργό, και φθείρει την αξιοπιστία του.
5. Στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται την κατάρρευση στις εκλογές του Νοεμβρίου.
6. Το Μάρτιο του 2011 συμπληρώνεται το 18μηνο εντός του οποίου οι εκλογές γίνονται με λίστα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι πρόωρες εκλογές αποτελούν «μια κάποια λύση!». Για τους εξής λόγους: πρώτον γιατί ελπίζουν να ξυπνήσουν τα κομματικά αντανακλαστικά, να συσπειρώσουν τη βάση τους και να βάλουν ένα τέλος στις εσωκομματικές έριδες. Ετσι, ίσως αποτρέψουν τον εκλογικό καταποντισμό και αντί για συντριβή, έχουν μια «νίκη της τοπικής αυτοδιοίκησης». Αρα εκβιάζουν με εκλογές για να τις αποφύγουν!

Δεύτερον, γιατί πραγματικά θέλουν πρόωρες εκλογές επειδή το βάρος είναι μεγάλο για τους ώμους τους και αναζητούν να συμπτήξουν μια «συμμαχία προθύμων». Εδώ το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον!

Ο ρόλος της κας, Μπακογιάννη

Η κα. Μπακογιάννη, μια εβδομάδα πριν από την πρώτη επέτειο της συντριβής της στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., θα ανακοινώσει το κόμμα της. Προφανώς και η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία. Πρώτα-πρώτα γιατί θα …ξεχάσει μια θλιβερή για αυτήν επέτειο, με την απαρχή κάτι νέου. Δεύτερον, οι ανακοινώσεις της θα επισκιάσουν πρόσκαιρα το εκλογικό αποτέλεσμα (ήττα του ΠΑΣΟΚ θα υποβαθμιστεί, νίκη της Ν.Δ. θα αποσιωπηθεί). Τρίτον γιατί ελπίζει να εκλέξει ικανό αριθμό φίλα προσκειμένων στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε μια μαζική προσχώρηση στο …κόμμα της θα της προσδώσει δυναμική αλλά και ένα είδος οιονεί λαϊκής επιδοκιμασίας (ας προσέχουν οι οπαδοί της Ν.Δ. ποιους θα ψηφίσουν κυρίως στο Δήμο της Αθήνας)

Η κυρία Μπακογιάννη βιάζεται για δυο ακόμα λόγους. Τον έναν τον προαναφέραμε. Η δημοσκοπική άνοδος του κ. Σαμαρά. Εχει λόγους να φοβάται ότι ο κ. Σαμαράς, αν συνεχίσει έτσι, ίσως ταχύτερα του αναμενομένου, ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, οπότε δεν θα έχει ελπίδα. Ο άλλος είναι ότι φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που δεν θέλουν να μετακινηθούν απ’ ευθείας στη Ν.Δ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν παγίωση της μετακίνησης ψηφοφόρων από ΠΑΣΟΚ προς Ν.Δ. Αυτή η απ’ ευθείας μετακίνηση είναι το πρώτο βήμα για το οριστικό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και την ανατροπή των συσχετισμών. Στην παρούσα συγκυρία η κα Μπακογιάννη αναλαμβάνει την αποστολή να περιορίσει τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ, για να συνεργαστεί αργότερα μαζί του.

Και στο βάθος ο εκλογικός νόμος;

Εχει καμιά τύχη το εγχείρημά της; Δεν αμφιβάλλουμε ότι στην αρχή οι δημοσκόποι θα της δώσουν ένα ποσοστό πάνω από το όριο του 3%. Δηλαδή, θα λένε ότι μπαίνει στη Βουλή! Γιατί αν δεν μπαίνει, το εγχείρημά είναι θνησιγενές. (Το ίδιο έκαναν και με τον κ. Αβραμόπουλο!) Ποσοστό, που σε συνθήκες κανονικής προεκλογικής περιόδου, θα περιοριστεί στα γνωστά επίπεδα των «νεοφιλελευθέρων».

Εκτός και αν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να πριμοδοτήσει τόσο την κα Μπακογιάννη, όσο και τον έτερο των προθύμων, τον κ. Κουβέλη! Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς μια αναλογικότερη μορφή για να διευκολυνθούν μετεκλογικές συνεργασίες. Η Ν.Δ. έχει κάτω από 100 βουλευτές και δεν μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Πρέπει, όμως, να συμπράξουν τα άλλα κόμματα της Βουλής και να την στηρίξει σύμπασα η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ. Θα θελήσουν να …αυτοκτονήσουν; Μάλλον απίθανο!

Βέβαια, αν ο κ. Παπανδρέου καταφύγει σε τέτοια τεχνάσματα, ουσιαστικά θα ομολογεί την αποτυχία του και θα αποχαιρετά το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Αυτό δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε η κα. Μπακογιάννη;

Επίλογος

Το σύστημα που έφερε τον κ. Παπανδρέου στην εξουσία βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίση την οποία αδυνατεί να διαχειριστεί. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία είναι ένα βήμα πριν την έκρηξη. Αυτό που γίνεται στη Γαλλία, δικαιολογημένα τρομάζει την κυβέρνηση. Όμως, επειδή στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μάθει να αποχωρίζονται την εξουσία, θα κάνουν ο,τι περνάει από το χέρι τους για να μην την χάσουν. Για αυτό και αναζητούν πρόθυμους συμμάχους. Κάνουν, όμως, ένα μεγάλο λάθος. Η αντίθεση στο μνημόνιο ξεπερνά τα κόμματα. Είναι υπόθεση της κοινωνίας. Και όταν δημιουργηθεί πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, δεν αναχαιτίζεται με τερτίπια. Να ποιο είναι το στοίχημα των επικείμενων εκλογών. Να γιατί πρέπει να καταψηφιστούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: