Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Το ξένο κεφάλαιο δεν θα μας σώσει

image
Είναι εντυπωσιακή η δημοσιότητα που δίνει ο Ελληνικός τύπος στους κινέζους. Ενθυμίστε, ότι στην αρχή της κρίσης μας έλεγαν ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι ήθελαν να δανείσουν την Ελλάδα με 3% (η κάτι τέτοιο) και μάλιστα, για την ψυχή της μάνας τους.
Την απάντηση των Ρώσων τη μάθαμε. Ο εκεί πρόεδρος μας έστειλε το ΔΝΤ. Όσο αναφορά την Κίνα (την τότε εποχή), ποτέ δεν μάθαμε τίποτα, διότι δεν υπήρχε τίποτα για να μάθουμε.
Από τότε βέβαια η κυβέρνηση (που λέει ο λόγος) έχει κατεβάσει τα παντελόνια στους Κινέζους, λες και είναι οι καλύτεροι εραστές του κόσμου. Τους δε άραβες του κυνηγάει από πίσω. Όποιος τολμήσει να πει ότι θέλει να αγοράσει κάτι από Ελλάδα, αυτόματα είναι ο....
καλύτερος μας φίλος.
Βέβαια, δεν έχω καμιά αντίρρηση να εκμισθώσουν οι Κινέζοι τα λιμάνια και δεν έχω αντίρρηση οι άραβες να αγοράσουν το Ελληνικό. Αυτό όμως που έχω αντίρρηση είναι να καλοπιάνουμε τους ξένους και να έχουμε στο περιθώριο τους Έλληνες.
Εξηγούμεθα:
Τώρα και αρκετά χρόνια σας έχω πει ότι οι γραφειοκρατίες διαδικασίες (αλλά και το κόστος συντήρησης) για επιχειρήσεις είναι πάρα πολλές σε σχέση με πολλές χώρες του εξωτερικού.
Επίσης σας έχω τονίσει ότι αν δεν κινηθεί το ντόπιο κεφάλαιο, μην περιμένετε να δείτε άσπρο φως. Διότι ναι μεν οι επενδύσεις από το εξωτερικό είναι σημαντικές, αλλά χωρίς το παράγοντα μικρομεσαία επιχείρηση, δεν θα δει ποτέ ανάπτυξη αυτή η οικονομία.
Και το ερώτημα είναι, τι κάνει η Ελληνική κυβέρνηση για αυτή την μικρομεσαία επιχείρηση; Η απάντηση είναι τίποτα. Αν μη τι άλλο, χωρίς να το αντιλαμβάνεται (διότι ζούμε στην χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού) πάει αν τις εξοντώσει.
Και δεν αναφέρομαι σε επιδοτήσεις. Δεν θέλω επιδοτήσεις. Δεν θέλω επιδότηση εργασίας και δεν θέλω επιδότηση για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση. Ουδέποτε έχουν συμβάλει αυτά τα τερτίπια στην ανάπτυξη και δεν θα συμβάλουν τώρα.
Αναφέρομαι πολύ απλά στο κόστος συντήρηση και έναρξης μια επιχείρησης. Το κόστος συγκριτικά με άλλες χώρες είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να το μειώσει. Το να μεταφέρουμε φατούρα την γραφειοκρατία στα ΚΕΠ δεν είναι η λύση. Η λύση είναι να καταργηθούν τα στρώματα γραφειοκρατίας και οι δαπάνες που συνεπάγονται με αυτή.
Η λύση είναι να μπορεί να φτιαχτεί μια Α.Ε με μηδέν κόστος, να καταργηθούν οι δημοσιεύσεις στις εφημερίες, να αλλάξει η πολιτική με τα ΦΕΚ και να καταργηθεί η επαφή των εκχωρήσεων με την εφορία. Αν δεν γίνουν όλα αυτά και πολλά ακόμα, όσες ξένες επενδύσεις και αν προσελκύσουμε, δεν θα επιφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την συνολική εικόνα της οικονομίας.
Η κατάληξη είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει υπερβολικό βάρος στο να προσελκύσει τους ξένους, αλλά έχει γράψει στα παλαιοτέρα των υποδημάτων της τους Έλληνες.
Το κλειδί της οικονομικής ανάρρωσης όμως το κρατάνε οι Έλληνες και όχι οι ξένοι. Και αν δεν συνειδητοποιηθεί αυτό από την Ελληνική κυβέρνηση, μην περιμένετε καμία ανάκαμψη.


Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: