Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Να σώσουμε την Ελλάδα για να συνεχίσουν να της πουλάνε όπλα;

 

Aναρωτιόταν στους τίτλους δισέλιδου αφιερώματός της προ δύο εβδομάδων η ισπανική "Ελ Παΐς".
Στον υπότιτλο μάλιστα τόνιζε ότι "η Εισαγγελία του Μονάχου διερευνά αν Γερμανοί μεσάζοντες διέφθειραν Ελληνες πολιτικούς σε μια πώληση υποβρυχίων, την ώρα που η Μέρκελ ενέκρινε βοήθεια 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ".
Υπολογίζεται ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει ξοδέψει 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα.
"Οι γερμανικές, γαλλικές και αμερικανικές επιχειρήσεις κερδίζουν από αυτά τα νέα συμβόλαια με την Ελλάδα. Ακριβώς οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών, οι οποίες τον περασμένο Μάιο βοήθησαν στη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, απαιτούν από την Ελλάδα να κάνει τις μέγιστες δυνατές οικονομίες" έγραφε τον Αύγουστο αγανακτισμένη η γερμανική εφημερίδα "Βελτ αμ Ζόντακ".
"Οι χώρες που έδωσαν τα περισσότερα για τη διάσωση της Ελλάδας ήταν η Γερμανία και η Γαλλία, γι' αυτό και το εμπόριο εξοπλισμών έπρεπε να συνεχιστεί χωρίς ζημία τους" έγραφε ενοχλημένη η "Ελ Παΐς" και συνέχιζε επισημαίνοντας ότι "το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εμπεριείχε ένα παράδοξο: υποχρέωνε την Ελλάδα να περικόψει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα απαιτούσε από αυτήν να σεβαστεί τα συμβόλαια με τις βιομηχανίες όπλων".
Ο γνωστός ευρωβουλευτής των Πράσινων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ είχε προκαλέσει αίσθηση προ μηνών στο Ευρωκοινοβούλιο, καταγγέλλοντας αυτήν ακριβώς την πολιτική του Βερολίνου και του Παρισιού.
"Η ενοχή για την πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα είναι όλων μας" είχε διακηρύξει. "Είμαστε υποκριτές. Τους τελευταίους μήνες η Γαλλία πούλησε έξι φρεγάτες στην Ελλάδα έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και ελικόπτερα αξίας 400 εκατομμυρίων. Η Γερμανία πούλησε στην Ελλάδα έξι υποβρύχια έναντι συνολικά ενός δισεκατομμυρίου. Δανείζουμε στην Ελλάδα χρήματα για να αγοράζει όπλα από εμάς" κατήγγειλε.
Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί - αν και εκεί ενδημεί η διαφθορά που κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα. Θα ήταν πάντως αφελής κανείς αν νομίζει ότι η Γερμανία και η Γαλλία αποφάσισαν τώρα με το Μνημόνιο να μην πουλάνε στην Ελλάδα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: