Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το δίλημμα των περιφερικών εκλογών φέρνει γενικές εκλογές

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Εδώ και πολλούς μήνες ο συντάκτης αυτών των γραμμών, μέσω αρκετών και διαφορετικών διαδικτυακών προσεγγίσεών του, επιχείρησε να εξηγήσει, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθοδολογίες, ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα καταφύγει σε εκλογές ώστε να μην είναι αυτή και το ΠΑΣΟΚ, ή καλύτερα μόνον αυτοί, που θα υποστούν αποκλειστικά τις συνέπειες της παράδοσης της διακυβέρνησης της χώρας στην τρόικα, σε επίπεδο πολιτικής υποστήριξης.
Οι προσεγγίσεις μου αυτές δεν αποσκοπούσαν ασφαλώς στην ικανοποίηση κανενός είδους ματαιοδοξίας στον βαθμό που επιβεβαιωνόταν η εκτίμησή μου, αλλά αποκλειστικά στην δημιουργία μια γενικότερης συνείδησης για την λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, τις τακτικές του και την ανάγκη να υπάρξει μία διαφορετική στρατηγική αντίληψη από τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις για την υπέρβαση της κρίσης, που ασφαλώς θα πρέπει να συνδέεται με την ριζική αλλαγή του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος. Δεν γνωρίζω αν πράγματι....

καλλιεργήθηκε μια τέτοια συνείδηση και σε ποιους ακριβώς χώρους, αλλά είμαι βέβαιος ότι ουδείς από τους πολιτικούς φορείς έδειξε ότι έχει την ικανότητα να ξεφύγει από την κυρίαρχη πολιτική δομή του καθεστώτος στην Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς ήταν το φυσιολογικότερο αποτέλεσμα που θα έπρεπε να αναμένει κανείς, μελετώντας τις κομματικές συμπεριφορές μετά το τραυματικό 1989, αλλά και το μοντέλο της ύστερης μεταπολίτευσης εντός του οποίου αυτές αναπτύσσονται και εκλογικεύονται ως επιλογές.

Εντός αυτής, λοιπόν, της γνωστής μεταπολιτευτικής δομής,...διαβάστε τη συνέχεια

1 σχόλιο:

Georgios D. Koutras είπε...

Ενημερωθείτε για τις Εκλογές 2010 και τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες μέσα από το www.ekloges247.gr