Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στρατηγικό στοίχημα οι εκλογές

Ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο η τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών ως προς το περιεχόμενο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, η οποία συνιστά στρατηγικής σημασίας υποχώρηση στη γραμμή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Αποδέχθηκε ότι οι Ελληνες θα προσέλθουν στις κάλπες μόνο προσχηματικά για να ψηφίσουν περιφερειάρχες και δημάρχους. Στην ουσία καλούνται να πουν «ναι» ή «όχι» στο Μνημόνιο, που έχει υπογράψει ο Γ. Παπανδρέου με το ΔΝΤ και την ΕΕ, εγκρίνοντας έτσι ή όχι την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη βάση του περιεχομένου του Μνημονίου.
Αυτό ζητούσε να είναι το περιεχόμενο της λαϊκής ψήφου η ΝΔ, αυτό ζητούσαν τα κόμματα...
της Αριστεράς. Δημιούργησαν μια δυναμική, στην οποία ο Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να υποκύψει.

Από την Κυριακή, με το γνωστό άρθρο του στο «Βήμα», ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τη στροφή του.

«Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: Οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα», είχε γράψει.

Τη Δευτέρα το βράδυ όμως ο Γ. Παπανδρέου κλιμάκωσε το διακύβευμα, δηλώνοντας ότι αν χάσει τις περιφερειακές εκλογές το ΠΑΣΟΚ, τότε θα προκηρύξει ο ίδιος βουλευτικές εκλογές. Με την απόφασή του αυτή ο πρωθυπουργός ανέκτησε την πολιτική πρωτοβουλία. Κανείς δεν μπορούσε να του πει ότι επειδή έχασε π.χ. ο Σγουρός στην Αττική ή επειδή πήρε μόνο π.χ. πέντε περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ, ενώ με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών έπαιρνε και τις 13 (!), η κυβέρνηση όφειλε να παραιτηθεί. Δηλώνοντας όμως ο ίδιος ότι αυτό προτίθεται να κάνει σε περίπτωση ήττας, κατέστησε περιττή οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος.

Θεωρούμε εντελώς άγονες τις οποιεσδήποτε ενστάσεις δευτερεύοντος χαρακτήρα που μπορούν να προβληθούν. Προφανώς και είναι αστείο το πρόσχημα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών λόγω της ήττας του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας ή στον Δήμο Σπαρτιατών. Είναι όμως σοβαρότεροι οι δήθεν «εθνικοί λόγοι» που προβάλλονται ανελλιπώς κάθε τρία χρόνια για να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές μόνο και μόνο επειδή το εκάστοτε κυβερνών κόμμα θεωρεί ευνοϊκή την πολιτική συγκυρία για τις εκλογικές του επιδόσεις;

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί προκαλεί αντιδράσεις η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να κερδίσει τις εκλογές με το σύνθημα «Ή εγώ με το ΔΝΤ ή το χάος». Φυσικά και προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να τρομάξει τους επιχειρηματίες και να εξασφαλίσει τη μαχητική υλική και προπαγανδιστική στήριξή τους. Φυσικά και προσπαθεί με την απειλή απώλειας της εξουσίας να φοβίσει οργισμένα τμήματα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον δημόσιο τομέα ότι αν δεν τον ψηφίσουν, μπορεί να χάσουν παράνομα προνόμια που τους εξασφαλίζει η διασύνδεση με το κυβερνών κόμμα. Και λοιπόν; Εκανε κάτι διαφορετικό ο Καραμανλής;

Φυσικά και ο Γ. Παπανδρέου επισείει το σκιάχτρο βουλευτικών εκλογών, επειδή έχει επίγνωση του ότι η ΝΔ δεν είναι σε θέση να κερδίσει τις εκλογές και επειδή έχει εμπιστοσύνη στην υπονομευτική δουλειά κατά του Αντώνη Σαμαρά που κάνουν στην παράταξη της Δεξιάς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη. Τι περίμεναν δηλαδή στη ΝΔ, να προκηρύξει ο Γ. Παπανδρέου βουλευτικές εκλογές όποτε συμφέρει τον Α. Σαμαρά;

Δεν γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει όντως βουλευτικές εκλογές, αν χάσει το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές. Προσωπικά έχουμε ισχυρές αμφιβολίες, αλλά έτσι που εκτέθηκε δημόσια ο ίδιος στην τηλεοπτική του συνέντευξη, δεν αποκλείεται να εξαναγκαστεί να πάει εκών - άκων σε βουλευτικές εκλογές, αν το ΠΑΣΟΚ χάσει την Αττική και πάρει μόνο πέντε - έξι περιφέρειες. Αφησε και ο ίδιος ένα παράθυρο, λέγοντας στη συνέντευξή του ότι «το μήνυμα των εκλογών μπορεί να αξιολογηθεί με διάφορους τρόπους», πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο καθένας ερμηνεύει τα αποτελέσματα όπως θέλει - άρα με άλλα κριτήρια θα γίνει η επιλογή βουλευτικές εκλογές ή όχι.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Ωρα ευθύνης των ψηφοφόρων

Ο λαός έχει χρυσή ευκαιρία να αναλάβει τις δικές του ευθύνες πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο - δηλαδή το 2013 που θα συμπληρωνόταν η τετραετία της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός του είπε ξεκάθαρα ότι κάθε ψήφος υπέρ υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ την άλλη Κυριακή θα μετρήσει ως ψήφος υπέρ του Μνημονίου του ΔΝΤ και των εφιαλτικών μέτρων για τα εισοδήματα του κόσμου που απορρέουν από το κείμενο του Μνημονίου. Οποιος είναι υπέρ του Μνημονίου ψηφίζει υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, όποιος είναι κατά του Μνημονίου ψηφίζει υποψηφίους άλλων κομμάτων, είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κανένας ψηφοφόρος πλέον δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Με την ψήφο του καθορίζει τη μοίρα του.

Γ.Δελάστικ

Δεν υπάρχουν σχόλια: