Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Περίεργη σιωπή γύρω από την τύχη των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπάρχουν μερικά δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε: Πρώτον, έχουμε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν χρέος στον κόσμο. Δεύτερον, η μαύρη τρύπα του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή η διαφορά μεταξύ φόρων και δαπανών, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι τεράστια και Τρίτον, το ένα σκέλος του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή τα έσοδα (φόροι) έπιασαν οροφή σε ότι αφορά τη δυνατότητα επιβολής νέων φόρων. Εξάλλου, η απόφαση της κυβέρνησης για περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, δείχνει και πλήρη αδυναμία είσπραξης παλαιότερων φόρων.
Επομένως δεν μένει πλέον άλλη λύση από το να μειώσουν (Τρόϊκα και κυβέρνηση) το άλλο σκέλος του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή τις δημόσιες δαπάνες. Η νέα αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος από την Eurostat, μάλλον σηματοδοτεί βέβαιη επέμβαση στις...
δημόσιες δαπάνες. Μέσα στις δημόσιες δαπάνες όμως είναι και ο αριθμός των απασχολουμένων στο Δημόσιο.

Η εκκωφαντική λοιπόν σιωπή, τόσο της Τρόϊκας όσο και της κυβέρνησης γύρω από την τύχη μεγάλου αριθμού Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων, ενόψει των επερχόμενων εκλογών μας βάζει σε ζωηρές ανησυχίες. Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από την Βρετανική κυβέρνηση για απόλυση 500.000 Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τους Έλληνες δημόσιους υπαλλήλους.

Αν θυμάστε, από τις πρώτες στιγμές που η κυβέρνηση αναζητούσε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες μιλούσαν για απόλυση 320.000 δημοσίων υπαλλήλων. Όμως εμείς είχαμε επισημάνει από τότε δυο πράγματα: Πρώτον κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και Δεύτερον το ΠΑΣΟΚ θα πέσει όταν ο πρώτος πράσινος δημόσιος υπάλληλος περνάει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

Πράγματι, μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιωθεί πλήρως. Πολύ φοβόμαστε ότι θα επιβεβαιωθούμε και πάλι. Πιστεύουμε ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξ αιτίας του μνημονίου.

http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/10/blog-post_3536.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: