Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Χρεοκοπία Ελλάδας και Ιρλανδίας βλέπουν οι επενδυτές

Επτά στους δέκα (71%) διεθνείς επενδυτές και αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, όπως προκύπτει από έρευνα-ψηφοφορία που διεξήγαγε και δημοσιεύει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Παράλληλα, η πλειοψηφία των 1.030 επενδυτών και αναλυτών πιστεύει ότι και η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα προηγείται της Ιρλανδίας, με ποσοστό 71% των επενδυτών να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της έναντι 67% τον Σεπτέμβριο.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία παρουσιάζει το πρακτορείο, δείχνουν ότι το 51% των επενδυτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας- ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση...
με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο - έναντι 42% που τη θεωρούν απίθανη.

Την Ιρλανδία ακολουθεί η Πορτογαλία με ποσοστό 38% να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία έναντι 36% τον Σεπτέμβριο.

Πιο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία της από 65% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι δεν κατανοούν πως λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια. "Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να ζητήσει βοήθεια, αν τη χρειάζεται", είπε.

Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο Μηχανισμό Βοήθειας, με κεφάλαια ύψους 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, από τον περασμένο Μάιο. Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει ακόμη βοήθεια από την ΕΕ.

Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: