Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ο λαός ξεπέρασε το πολιτικό σύστημα.

Όπως και να το κάνουμε, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία πρακτικά συμπεράσματα που βγαίνουν, σχετικά με την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις χθεσινές εκλογές.

Αυτά είναι:
1) Στην ουσία μετείχαν στην ψηφοφορία, μόνο τα κομματικά μέλη των διαφόρων κομμάτων του πολιτικού συστήματος μαζί με τις οικογένειές τους, κάποιους παρατρεχάμενους και κάποιους ελάχιστους πολίτες που έχουν ακόμα κομματικές παρωπίδες.

2) Ο υπόλοιπος λαός αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία, ή....

έριξε λευκό και άκυρο, αφήνοντας γυμνά τα κόμματα να συμμετέχουν μόνα τους.

3) Πλήρης απαξίωση από τους απλούς πολίτες του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, το οποίο θεωρούν πλέον ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και ανίκανο να δώσει λύσεις.

Με λίγα λόγια, ο απλός λαός έμεινε στα σπίτια του ή έριξε λευκό και άκυρο, αφήνοντας τα κόμματα μόνα τους καθόσον και αυτό είναι το βασικότερο όλων, θεώρησε ότι η συμμετοχή του δεν έχει καμία αξία, ούτε επηρεάζει ή διαμορφώνει πλέον τις πολιτικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι προειλημμένες.

Έτσι όμως, με το λαό στη γωνία, το πράγμα δεν μπορεί να πάει μακρυά. Θα πρέπει όλοι να καθίσουν κάτω και να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Η κρίση είναι τεράστια και δεν είναι μόνο οικονομική. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζεται η ενεργοποίηση και η συμμετοχή όλων μας για το ξεπέρασμα της ποικιλόμορφης κρίσης.
Τώρα πλέον, η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να μένει άλλο στη γωνία.
Θα πρέπει η κοινωνία να μπει στην πολιτική, μέσα από την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Πέτρος Χασάπης

1 σχόλιο:

Θραξ Αναρμόδιος είπε...

Το πολιτικό σύστημα συγκεντρώνει, μετά βίας το 25% των εκλογέων, συνολικά. Δηλαδή η συνολική δύναμη των κομματικών στρατών, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, δεν υπερβαίνει το 1/4 του εκλογικού σώματος.

Και είναι νίκη του πολιτικού συστήματος το ότι ακόμη μπορεί να εμποδίσει τις δημοκρατικές αλλαγές που απαιτούνται, και που ζητάει ο λαός, έχοντας στην διάθεσή του μόνο το 25%.

Δηλαδή το 25% εμποδίζει να γίνει αυτό που θέλει το 75%.

Με μόνο το 25% σαν στρατό το πολιτικό σύστημα, εμποδίζει τον έλληνα να κατέβει και να διαδηλώσει για να φύγει το Μνημόνιο και να έρθουν δημοκρατικές αλλαγές και καλύτερες μέρες.

Με μόνο το 25%

Θραξ Αναρμόδιος