Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

«Μύλος» με την τρίτη δόση

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα. Για αναβολή της γ΄ δόσης του κοινοτικού δανείου μίλησε ο αυστριακός υπ. Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ. Διέψευσε η Κομισιόν, καθησυχαστικό το ελληνικό ΥΠΟΙΚ που έκανε λόγο για τεχνικό θέμα χωρίς άλλες προεκτάσεις.
Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ των δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ξεκαθάρισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αμεντέου Αλταφάζ εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.
Η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου του Όλι Ρεν έγινε σε συνέχεια δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ σήμερα το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα ο οποίος ανέφερε ότι η επόμενη δόση του δανείου που χορηγείται ως ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει και θα δοθεί τον Ιανουάριο αντί του Δεκεμβρίου. Από τις δηλώσεις του κ. Πρελ δεν προέκυπτε εάν η καθυστέρηση αυτή θα αφορούσε στη συμβολή της Αυστρίας (190 εκατ. ευρώ) ή σε ολόκληρο το πακέτο. Σύμφωνα με το Associated Press, η καθυστέρηση αφορά στο σύνολο της δόσης...
και αποφασίστηκε χθες από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Καθιησυχαστικό το ελληνικό Υπουργείο

Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει ως προς τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη. Αυτό αποσαφήνισε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το πότε θα εκταμιευθεί προς τη χώρα μας η συγκεκριμένη δόση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπάρχουν, όπως συμβαίνει και με τις προηγούμενες δόσεις, δύο σκέλη.

Ειδικότερα: «Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της ευρωζώνης, θα ληφθεί από το συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον συγκεκριμένο λόγο, η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Αυτό, επισημαίνεται από το υπουργείο, έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα στη χώρα.

Η απόφαση για την πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου».-


ΥΠΕΞ: «Θα αποκρούσουμε τις επιθέσεις»

«Εάν υπάρχουν επιθέσεις απέναντι στην Ελλάδα, θα τις αποκρούσουμε εμείς», δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας για τις απειλές που δέχθηκε η χώρα μας τόσο από την Αυστρία όσο και από τη Γερμανία.

«Δηλώσεις οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν θα επιτρέψουμε να μας αποπροσανατολίσουν και να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε αυτή την πορεία που εμείς έχουμε χαράξει», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη συμπεριφορά της Γερμανίας, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είπε από το Παρίσι κάτι καινούριο. «Ο πρωθυπουργός θα επαναλαμβάνει αυτή τη θέση του όπου και όποτε αυτό είναι απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί αυτό να μην αρέσει σε κάποιους να το ακούνε, να μην αρέσει ότι κάποιος έχει το θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά θα ήθελα να το τονίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης», κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: